Tema

– Dette er våre favoritt-sanger til jul

Mariah Carey, Wham! og Maria Mena. De har noen av julesangene vi strømmer aller mest i Norge.

Denne saken ble publisert for første gang 15. desember 2019.

Har du noen faste julesanger du bare må høre for at det skal bli jul for deg? Da er du trolig i godt selskap. Musikk er spesielt godt egnet til å kalle fram den gode julestemningen.

Musikk kan nemlig ta oss rett tilbake til noe vi har opplevd. Derfor får julesangene fram følelsen av jul på et blunk, sier Kristi Stedje til Klar Tale. Hun er forsker ved Norges musikkhøgskole.

– Sangene kaller fram minnene vi har fra denne høytiden. Det gjelder både det vi er glad i med julen, og det vi synes er trist og vanskelig, sier Stedje.

De gode, gamle julesangene synger vi gjerne når vi går rundt juletreet julaften. Som «Du grønne glitrende», «Glade jul» og «Deilig er jorden». Men det er ikke disse sangene vi strømmer via tjenester som Spotify i førjulstiden. Da er det mest julemusikk på engelsk vi lytter til.

Det gjelder også favorittene til fire personer vi møtte på gata i julestria.

– Hvilken julesang liker du best? spurte vi dem.

###

Samantha Escobar:

– Det er den «Jingle Bell Rock», for den spilles på «Hjemme alene»-filmen. Og den har jeg sett på siden jeg var liten. Så det er veldig jul for meg. Og så liker jeg Maria Mena sin «Home for Christmas». Den er koselig å ha på i bakgrunnen.

«Jingle Bell Rock» er en låt fra 1957. Bobby Helms framførte den først. Låten er i stilen rockabilly. Det var en populær sjanger på 1950-tallet. I 1992 var låten med i den populære julefilmen «Hjemme alene 2».

«Home for Christmas» er norske Maria Menas populære julelåt. Den kom i 2010. Siden har den nesten blitt en klassiker til jul i Norge. 13. desember var låta den femte mest strømmede på Spotify i Norge. Låta lå øverst på listen over julelåter av norske artister.

###

Jimmy Verhoef:

– «It's Beginning to Look a Lot like Christmas» av Michael Bublé. Det er min favorittsang til jul.

Meredith Willson skrev sangen i 1951. Flere har sunget den, blant andre Perry Como and The Fontane Sisters with Mitchell Ayres & His Orchestra. Også Bing Crosby sin versjon er godt kjent. Men canadiske Michael Bublé sin tolkning fra 2011 er den vi strømmer mest for tiden i Norge. Den lå på 16. plass på Spotify i Norge 13. desember.

###

Oliver Wichstad Grønli:

– Favorittsangen er «Last Christmas» av Wham!. Jeg vet ikke hvorfor, det er et eller annet med den som bare er veldig jul. Kanskje det bare er at den er veldig fengende. Nummer to er Driving Home for Christmas av Chris Rea. Av de norske er jeg glad i «Spikke-sage-lime-banke» fra «Putti Plutti Pott».

Britiske Wham! kom med låta «Last Christmas» i 1984. Den ble svært populær både i Norge og mange andre land. Wham! var opptatt av veldedighet på 1980-tallet. De ga pengene de tjente på platen, til sult-katastrofen i Etiopia. Den herjet mellom 1983 og 1985. George Michael i Wham! skrev låten. Han døde i desember 2016. Men «Last Christmas» lever videre. Det var den tredje mest strømmede låta på Spotify den dagen Klar Tale sjekket.

###

Mira Saab:

– «All I Want for Christmas is You» av Mariah Carey. Jeg elsker den sangen, det blir alltid god julestemning med den.

Mange er enige med henne. Julesangen fra 1994 er blitt en superhit. Det er den mest solgte jule-singelen av en kvinnelig artist noensinne. «All I Want for Christmas is You» er en gladlåt om en som bare ønsker seg sin kjære til jul. Da vi sjekket Spotify, lå denne låten på topp av julesanger strømmet i Norge.

Kilde: Wikipedia

Siste utgave

På forsiden nå