Tema
Bildet er en illustrasjon fra Nasa av «Ingenuity». Den står på fire føtter som holder hoveddelen oppe fra bakken. Like over er en propell, og over der er et solcellepanel. I bakgrunnen er et kjøretøy på jul. Begge er plassert på overflaten av planeten Mars.

Nordmann skal styre det første som flyr på Mars

Rom-organisasjonen Nasa vil sende et lite helikopter til Mars. Det skal bli styrt fra jorda, av en fra Norge.

Håvard Fjær Grip skal sitte på jorda og styre et historisk fartøy. Det er mini-helikopteret Ingenuity. Planen er at det skal bli det første som flyr rundt på planeten Mars.

– Det er veldig spennende. Det er drømmejobben for noen med min utdanning og erfaring. Det er en drøm å få lov å fly et helikopter på en annen planet, sier han til kanalen NRK.

Les også: Hva gjør verdensrommet så spennende?

Nasa har en plan om å sende opp en rakett torsdag. Der skal mini-helikopteret være med. Det skal også et nytt kjøretøy som skal kjøre rundt på Mars. Men det blir bare sendt hvis været er bra torsdag. Da kan det være på Mars om rundt sju måneder.

– Det kribler godt i magen nå. Jeg tør nesten ikke å tenke på hvordan det blir når vi faktisk skal prøve å fly helikopteret på Mars, sier Grip.

Han har med seg et lag med folk som skal styre helikopteret. De skal bruke kunstig intelligens og kommandoer til å styre. Det må til siden det er så langt til Mars. Da tar det tid før signalene fra jorda kommer fram.

Les også: Må vi flytte hjemmefra?

Grip er egentlig fra Trøndelag. Nå jobber han ved rakett-laboratoriet til Nasa og på det teknologiske instituttet i California. Han er sivilingeniør. Han har også en doktorgrad innen kybernetikk. Den er fra universitetet NTNU.

Mer fra Tema

På forsiden nå