Se bilder:
Bilde 1 av 4

Her kan du gå over Vøringsfossen

Vøringsfossen renner utfor et 182 meter høyt stup. Nå kan du spasere over fossen på en ny gangbro.

Fredag åpnet en trappebro over Vøringsfossen. Den gjør det mulig å gå over den 182 meter høye fossen. Den nye broen knytter sammen Fossetromma og Fossli i Eidfjord kommune i Vestland.

Den er en del av prosjektet Nasjonale turistveger. De setter ofte sammen unik arkitektur med vakker natur.

Byggingen startet for to år siden. Ved Fossli hotell ble det bygget utsikts-plattformer, toaletter, trapper og gjerder.

I sommer har Statens vegvesen bygget ferdig broen med 99 trappetrinn. Den spenner seg over juvet med Måbødalen i bunnen.

– Det har vært høy vannføring med over 80 kubikkmeter per sekund. Dette har ikke hatt praktisk betydning for monteringen. Likevel har det vært litt av en opplevelse å arbeide i slike omgivelser, sa Kjersti Wold i juli. Hun er prosjektleder i Statens vegvesen.

Trappebroen ble satt sammen i sju deler. Den spenner over 47 meter og har en høyde-forskjell på 16 meter. Broen er tegnet av arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk.

Vøringsfossen er en viktig turist-attraksjon i Hardanger. Hundretusener besøker fossen hvert år. Men det har vært lite sikring i området rundt juvet. Der er det bratt terreng som kan bli glatt når det er vått.

Opp igjennom årene har det skjedd flere ulykker ved fossen. Blant annet i 2014. Da falt en russisk kvinne utfor fossen og døde. Etter ulykken startet planene om å sikre området bedre. Gangbroen er ett av tiltakene.

Men ikke alle har vært glade for broen. Arne Nævra er naturfotograf og stortings-representant for Sosialistisk Venstreparti. Han mente at broen var et overgrep mot naturen.

– Vøringsfossen er et nasjonalikon som vi skal være veldig forsiktige med å forkludre. Vi har tradisjon for at naturen skal oppleves som den er, sa Nævra til kanalen NRK. Det var da planene om gangbroen ble presentert.

Per Nordø er en annen motstander av utbyggingen. Han har vært lenge med i Norges Miljøvernforbund. Han mente at ulykken med den russiske kvinnen var brukt som et påskudd. Det sa han til nyhetsbyrået NTB.

– Hun falt aldri utfor Vøringsfossen. Men gikk langs bredden av elva Bjoreio lenger opp, gled på en stein og ble ført ned elva og til slutt utfor kanten, sa Nordø.

Men de som driver med turisme, er fornøyde. Nå blir det både sikrere og enklere å besøke Norges mest berømte foss.

– Det er helt fantastisk. Brua er fin og kommer til å trekke mange til Eidfjord, Hardanger, Vestlandet og Norge. Det sa daglig leder Marit Stadheim til NRK.

Fakta om Vøringsfossen:

* Vøringsfossen er del av elven Bjoreio. Den ligger i Eidfjord kommune i Vestland. Fossen har et loddrett fall på 145 meter. Det totale fallet er på 182 meter.

* Den er kjent som en av de mest spektakulære fossene i Hardanger.

* Hundretusener av turister besøker stedet hvert år.

* Det er vann-kraftverk lenger oppe på Hardangervidda. Det regulerer mengden vann som renner i fossen. Men i turistsesongen slippes ganske mye vann ned i fossen.

Siste utgave

På forsiden nå