Det lukter bål gjennom den skarpe høstlufta. I en lysning i skogen leker barn rundt en bålplass. De har laget en camp ved den sildrende Skars-elva i Maridalen.
– Er det noen som vet hva dette er? Tor Einar Høystad holder opp en stor, grønn plante. En flokk 2.-klassinger stimler sammen rundt ham.
– Det er en bregne. Bregner fantes i dinosaurenes tid, sier Høystad.
Skar leir ligger i Oslo-marka. Det er en nedlagt militær-leir. Der er det uteskole flere dager i uka. Året rundt kommer elever fra Møllergata skole hit. Da yrer det av liv i leiren.
– Ikke alle trives like godt på skolebenken. Her kan barna lære skolefag på en annen måte, sier Høystad. Han jobber i Bydel St. Hanshaugen og er utvikler i Skar-prosjektet.
Mens han snakker, setter to gutter i gang med å forske på tyngdekraften. De har plassert en planke på en stor, rund stein. Omstendelig plasserer de små steiner på hver side av planken. Slik blir den stående og balansere på vippepunktet.
– Se på dem, så herlig! Det de lærer nå, vil de huske for alltid, sier Hege Eika Frey. Hun jobber i Den Norske Turistforening (DNT) Oslo og omegn. Prosjektet er et samarbeid mellom bydelen og DNT.
Bedre trivsel, konsentrasjon og søvn. Det gir mange fordeler å lære ute i naturen. Forskning fra Sverige viser at barn som bruker naturen som klasserom, gjør det bedre på skolen. De husker bedre og er mer motiverte. Kontakt med naturen og fysisk aktivitet gjør dem også friskere og mindre stresset.
Rundt seks ungdommer jobber som assistenter på Skar.
– Vi jobber sammen med ungdom i bydelen. Noen er nettopp ferdig på videregående. Andre har kanskje ikke fullført skolen. Her får de arbeidserfaring. De kan bygge en plan for framtiden, sier Høystad.
Lucas Madsen er en av disse unge. Han hjelper barna å bli trygge på skogstur.
– Første gang de kommer hit, er de gjerne sjenerte og litt usikre. De er unger fra byen. De vet liksom ikke helt hva de skal gjøre. Men når de er her for sjette gang, hopper de over bekker og klatrer i trær. Det er fantastisk å se den utviklingen, sier Madsen.
– Det handler om mestring. Det er noe av det viktigste barn kan oppleve.
Han har selv opplevd overgangen fra å være utrygg i naturen til å føle seg som hjemme der.
– Før kunne jeg aldri ha tenkt meg å flytte ut i skogen. Det hadde vært helt absurd. Nå frister faktisk den ideen, sier han.
Høystad sier det fungerer utrolig bra å ha med ungdommen fra bydelen på laget.
– Barna ser opp til dem, sier Høystad.
Denne dagen er også en mottaks-klasse fra Møllergata på Skar. Her går elever som nylig har flyttet til Norge fra andre land. En gutt fra India har sin andre dag på skolen.
– I denne klassen går det elever fra alle verdenshjørner. Her får de fine opplevelser, noe å snakke sammen om. De får noe å bygge et felleskap på, sier Anette Hagerup. Hun er lærer i klassen.
Hun synes uteskole fungerer helt topp.
– Elevene plukker opp ting de finner i naturen. De lærer på den måten nye ord og begreper. Barna synes uteskole er gøy og spennende, sier hun.
Det er kun Møllergata skole som får tilbud om uteskole på Skar. Det er et slags prøve-prosjekt, som har vart i ett år.
– Vi har valgt å gi mye til noen. Det er fordi vi ønsker å lage et tydelig opplegg før vi utvider tilbudet, sier Høystad.