Tema
Bilde 1 av 5

Her pynter de litt ekstra til jul

– Vi har alltid vært glad i å pynte, ler Bjarne Christian Pedersen. Han og sønnen starter jula i god tid.

– Ho, ho, ho, svarer Bjarne Christian Pedersen når Klar Tale ringer. Akkurat som julenissen. Han innrømmer raskt at han er ekstra glad i jula.

Folk kjører litt saktere forbi et hus på Ottestad i Innlandet. Der bor Pedersen og familien. De er kjent for alle sine julelys.

I år har flere av oss pyntet tidlig. Slik lyser vi opp et mørkt koronaår.

– Det har vært et mørkt og stritt år, sier Ole André Solbakken. Han er professor i psykologi. Og da svarer mange av oss med å pynte. Det er en ting vi kan gjøre som er positivt. De fleste tenker på jula som noe positivt. Vi pynter, gir hverandre gaver og tenner lys, forklarer han i denne saken.

– I år har vi et enda større behov for dette, tror Solbakken.

Hos familien Pedersen i Innlandet er tidlig pynting helt vanlig.

– Vi begynner alltid tidlig, vi, sier Pedersen og ler. Gjerne i midten av november. Og tiden fram til da går sakte, sier han.

Julelysene handler de inn utenfor sesongen. Da er lysene billigere. Av og til på 70 prosent. Ellers får de julelys i gaver. Folk vet hvor gøy de synes det er.

– Vi har pyntet mye i mange år. Helt siden sønnen min var 3 til 4 år gammel. Nå er han 19 år, sier Pedersen. Og sønnen Kristoffer står for planlegginga, ifølge faren.

I år synes han egentlig de har tatt det ganske rolig. Det er stiligere denne jula, mener Pedersen. En stor lys-nisse pyntet opp hagen. Så sluttet den dessverre å virke. Pedersen tror ikke det er noe håp for den.

– Samboeren min syntes den var litt voldsom, sier han. Nå er hun fornøyd.

Pedersen har alltid vært glad i å pynte til jul. Så konkurrerer han gjerne litt med naboen, selv om naboen pynter «vanlig».

– Ett år hadde vi mye lys med farger. Da fikk naboen lysene inn på TV-en sin, sier han humoristisk.

I år tenkte Pedersen at folk hadde ekstra bruk for litt lys og pynt. Han startet Facebook-gruppa «Julelys i hager og balkonger». Der har mange allerede begynt å dele bilder av husene sine. Hensikten er at folk skal få nye ideer.

Det er gøy å se, synes Pedersen.

Alle lysene koster ikke all verden i strøm, sier han. Hemmeligheten er LED-pærer. Bare den ene lyslenka har tusen lys i seg.

– Er det ubehagelig at folk stirrer inn i huset deres?

– Nei, det er bare koselig. Vi bor i ei rolig bygd, sier han og ler.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå