Tema

Vil du være én av åtte som blir med ham rundt månen?

Yusaku Maezawa har bestilt en reise rundt månen. Nå ber han om søknader fra folk som vil være med på turen.

Yusaku Maezawa er en millardær fra Japan. Han har blitt rik på netthandel, og er opptatt av å samle kunst. Nå vil han ut på reise i verdensrommet.

– Hva jeg gleder meg mest til? Det er til å se den blå planeten min jorda fra verdensrommet. Med mine egne øyne, sier han i en film han har lagt ut på Youtube.

(Saken fortsetter under filmen)

Det er første gang et privat selskap sender en rakett med folk til månen. Men han har ingen planer om å reise alene. Det er plass til mellom 10 og 12 personer i raketten. Nå vil han ha søknader fra hele verden om å få én av åtte ledige plasser. Reisen skal skje om to år.

Maezawa har jobbet med denne planen i flere år allerede. Han ville først ha med seg kunstnere. Han mente de vil kunne lære oss mer om reisen enn astronauter har gjort før. Han sa der kanskje kunne gjøre det lettere for folk å forstå hvor mye skjønnhet som er i verdensrommet. Men han sier nå at han tror det er flere som kan dele av en slik opplevelse.

– Det er vanskelig å si hvem som er kunstnere. Er det dansere, sangere og andre som driver med tradisjonell kunst? Eller kan det være flere? Jeg har bestemt at alle som føler seg som en kunstner, kan være det. Det gjør at alle som vil delta, kan få søke om å bli med på turen, sier han.

Det er to krav. Det ene er at du er kreativ. Du må være det, og ha en plan for hva du kan gjøre for å formidle opplevelsen til de som er igjen på jorda. Det andre er at du har lyst til å hjelpe de andre sju med å klare det samme. Alle som oppfyller de to kravene kan søke, forklarer Maezawa. Prosjektet blir kalt dearMoon eller «kjære måne». Du kan lese mer om prosjektet her.

Turen rundt månen vil ta tre dager hver vei. De skal reise forbi månen og snu på baksiden av den. Det er også første gang noen mennesker har reist på baksiden av månen. Månen har nemlig den samme siden mot jorda til enhver tid. Og med reisen bak månen, vil de være lenger unna jorda enn noen person før dem.

Les også: Slik ser månen ut på baksiden

– Det er også første gang et privat romskip frakter folk utenfor jordas atmosfære, sier Elon Musk. Han er eier og sjef i SpaceX. Det er de som bygger raketten som skal brukes. Den heter Starship.

– Jeg håper alle typer folk har lyst til å bli med. Det er det samme hva du jobber med nå, så lenge du er kreativ. Hvis du også vil hjelpe folk og gjøre verden til et bedre sted, så synes jeg du bør søke, sier Maezawa.

Siste utgave

På forsiden nå