Tema
Bilde 1 av 2

– Bare forbud stopper oss fra å reise

Det nærmer seg sommer og ferie. Om vi får reise som normalt er usikkert. Likevel har noen allerede bestilt ferietur til utlandet.

I et normalt år reiser mange til utlandet i sommerferien. Mange bestiller reisen flere måneder i forveien. I år er det usikkert hvordan ferien blir. Korona-viruset sprer seg fortsatt. Vi vet ikke når vi kan reise som normalt. Likevel har noen bestilt ferietur allerede.

Sammenlignet med 2019 er det få som har bestilt tur i sommerferien. Det merker både reiseselskaper og flyselskaper. Samtidig ser de at flere har lyst til å reise.

Flyselskapene Norwegian og SAS har fått flere bestillinger mot slutten av sommeren. Da vil mange til varmere strøk. Spania og Hellas er som vanlig populært blant nordmenn.

– Det er flere som bestiller reiser nå. Særlig mot slutten av sommeren. Mange vil ha ferie og varme. Spania og land rundt Middelhavet er populært. Samtidig er det omtrent 90 prosent færre bestillinger enn i 2019. Det sier John Eckhoff til Klar Tale. Han er pressesjef i SAS.

Mario Asanza og Nerea Osa har bestemt seg for å reise. Selv om det betyr at de må sitte i karantene. De har ikke sett familien i Spania siden oktober 2019.

– Det kommer til å bli fantastisk å treffe familien igjen. Barna gleder seg også veldig. Spesielt til den spanske maten, sier Nerea.

Bildet viser familien på ferie i Spania

Hun kommer fra Spania. Mario er halvt spansk. De har begge familie i Madrid. Hver sommer pleier de å ta med barna dit. Gjerne i flere uker av gangen. Da bor de hos familien, eller låner hus av dem.

Nå er det snart to år siden sist. Derfor skal de reise i sommer. Bare et reiseforbud stopper dem.

– Vi bestiller reise fra 5. juli til 5. august. Hvis vi må være i karantene, så er vi det. Vi skulle egentlig reise i vinterferien. Da måtte vi avbestille. Nå reiser vi så lenge det ikke blir forbud mot det, sier Mario.

Familien har ventet lenger enn vanlig med å bestille reise. Reiseselskapene ser at mange gjør det. Flere vil også ha fleksible billetter. Det er viktigere å kunne få pengene tilbake om reisen avlyses.

Ticket Feriereiser selger reiser fra flere fly-, reise- og hotell-selskaper. De forteller at mange er usikre på sommerferien.

– Folk er opptatt av trygghet. De lurer på hvor og når de kan reise. Hvordan de sikrer pengen sine, sier Ellen Wolff Andresen i en epost til Klar Tale. Hun er markedssjef i Ticket Feriereiser.

– Vi håper de som bestiller får reist. Men det er opp til myndighetene – og viruset, skriver hun.

I fjor ferierte mange i Norge. Det er det mange som skal i år også. Både SAS og Norwegian merker dette.

– Vi er fornøyde med hvor mange som har bestilt reise i Norge. Lofoten, Tromsø, Bergen og Ålesund er veldig populært, sier Andreas Hjørnholm. Han er presseansvarlig i Norwegian.

SAS har også fått mange bestillinger i Norge. Flest til Bodø og Tromsø. Likevel håper begge de snart kan fly flere ut i verden.

Siste utgave

På forsiden nå