Norge — Torsdag er det Jordas overforbruksdag, ifølge Global Footprint International
Torsdag var det Jordas dag for overforbruk. Det viser Global Footprint International. Det er den dagen som ressursene for et helt år er brukt opp.
Dermed er fredag den første dagen med overforbruk i 2021. Resten av året vil vi bruke av ressurser jorda vil slite med å erstatte.
To eksempler er fisk og trevirke. Vi har brukt det vi kan for i år, uten å bruke av det som skal være for de neste årene. Hugger vi flere trær enn det som vokser opp, har vi færre trær å hugge neste år.
I 2020 er overforbruksdagen tre uker tidligere enn i fjor. Korona førte til at folk hadde et lavere forbruk. Da ble det brukt mindre ressurser, sier Bo Øksnebjerg. Han er generalsekretær i organisasjonen WWF i Danmark.
– Med unntak av året i fjor, så går det stadig dårligere. Mennesker har et stadig større forbruk av ressurser. Og siden vi når er på vei ut av pandemi og krise, betyr det at menneskene vil ta for seg som aldri før, sier han.
Det er som med din egen lommebok. Du kan ikke bruke mer enn man tjener. Slik er det også med ressursene i naturen, sier Øksnebjerg.
– Hvis vi fanger flere fisk enn det blir født på ett år, så blir det stadig færre fisk i havet. Det som er i ferd med å skje nå, er at vi presser naturen så hardt at vi er i ferd med å gå tom for ressurser, sier han.
Han sier at vi ikke trenger å ha null forbruk, men det må være i balanse. For å holde på som i dag, trenger vi 1,7 jord-kloder å hente ressurser fra, forklarer han.
For 50 år siden ble ressursene brukt opp helt i slutten av desember. Da var det nesten balanse. Siden den gang har det blitt mindre og mindre balanse.
De siste 50 årene har jordas ressurser vært brukt opp på følgende datoer:
- 1970: 30. desember.
- 1980: 4. november.
- 1990: 10. oktober.
- 2000: 22. september.
- 2010: 6. august.
De siste årene har det vært ulike datoer i slutten av juli. Unntaket var i 2020, som følge av korona.
Qatar er øverst på listen over landene med størst forbruk av ressurser. Luxembourg og De forente arabiske emirater er like bak. Danmark og Sverige er på 14. og 19. plass. Norge er på 27. plass.