Tema

50 år siden «Den blodige søndagen» – hva skjedde?

Britiske soldater skjøt og drepte folk i en marsj. Hendelsen er kjent som «Den blodige søndagen».

30. januar 1972: Folk marsjerer i Londonderry i Nord-Irland. De protesterer mote en lov. Britiske soldater begynner å skyte. De skjuler seg på hustakene. Kulene er rettet mot 26 vanlige folk. De er uten våpen. Noen blir skutt mens de flykter. Andre mens de forsøker å hjelpe noen.

13 mennesker dør. Enda en person dør noen måneder senere.

Drapene kalles «Den blodige søndagen». Senest i 2010 sa britenes statsminister unnskyld.

I dag (søndag) er det 50 år siden.

– Den blodige søndagen forgiftet hele byen. Vi kunne så å si føle det på kroppen, sa Pat McArt i 2012. Han var lenge redaktør i ei avis i byen. Men folk i Nord-Irland hadde kommet seg videre. Det er blitt bedre.

En nordirsk bevegelse hadde arrangert marsjen. Folk som var med, var katolikker. Nord-Irland er en del av Storbritannia. Men de har egne myndigheter. Og begge disse myndighetene hadde innført en lov.

Nord-Irland var et urolig område. Det var nesten som en borgerkrig. Myndighetene ville arrestere folk uten lov og dom. Dette protesterte folk mot den tragiske januar-dagen i 1972.

Nesten 350 mennesker ble arrestert som følge av loven. Myndighetene mistenkte dem for å støtte gruppa IRA. Og denne gruppa gjorde opprør mot britene. Nord-Irland burde være en del av Irland, mente IRA.

Det er lett å tenke på terrorisme når vi snakker om IRA. Det er fordi vi ofte blander sammen IRA med PIRA. Det var en organisasjon som drev med terror. Og de brøt ut av IRA i 1969. PIRA angrep både i Nord-Irland, i Irland og andre steder i Storbritannia. I dag bruker de ikke lenger våpen.

David Cameron var statsminister i Storbritannia i 2012 – 40 år etter. Han sa unnskyld til ofrene. Han innrømmet at de døde ikke hadde gjort noe galt.

– Det Cameron gjorde, var bra. Men han sa at skytingen var grunnløs og urettferdig. Da innrømmet han egentlig at det ble begått drap, sa Liam Wray. Han mistet broren Jim i skytingen. Jim ble bare 17 år gammel.

Én soldat ble tiltalt etter massakren. Det skjedde først i 2019. Han slipper straff. Resten ble frikjent av en kommisjon i 1972. Den kom fram til at soldatene trodde at demonstrantene hadde våpen.

Kilder: snl.no og nyhetsbyrået NTBs sak fra 2012


---

Fakta: Den blodige søndagen

  • «Den blodige søndagen» var en massakre som skjedde i 1972.
  • Britiske soldater skjøt og drepte demonstranter i Nord-Irland.
  • I 2012 sa britenes statsminister unnskyld til ofrene.



Siste utgave

På forsiden nå