Tema

Vi kjøper og kaster klær, men Zenab har tatt et viktig valg for miljøet

Redesign, gjenbruk og slow fashion. Aldri før har det vært mer nødvendig å snakke om klærne våre. Vil flere gjøre som Zenab Mahmood?

Du har kanskje sett henne på «Symesterskapet» på TV. Zenab Mahmood er god til å sy. Hun er også god til å farge tøy og tenke miljø. For vi trenger jo ikke nye klær. Det er nok klær på kloden til at vi klarer oss de neste 50 åra, mener hun. Og viser til nettstedet Repairable.no.

Zenab Mahmood

34-åringen stryker på sjalet hun bærer. Det er en klar favoritt i klesskapet.

– Jeg kjøpte det for sånn 1.400 år siden i Berlin, sier hun og ler.

Den myke sofaen hun sitter i, er et bruktkjøp. På veggen henger et tyrkisk teppe mannen fikk i 30-årsgave fra sin mor. Det er i silke.

Hos Mahmood i Oslo har det meste sjel. Hun liker å bruke klær hun selv har sydd. Eller satt sitt preg på, eller gjort litt moderne, på en måte.

Hun bruker egne farger fra planter hun dyrker i hagen, jakter på brukte skatter og syr om. Så er hun litt avhengig av stoff, som hun selv sier. Den typen du kan lage klær av. Både moren og bestemoren har sydd mye. Hun lærte det derfor tidlig.

– Så hvor går du når du skal ha noen nye ....?

– Jeg kjøper aldri nye klær! svarer hun kjapt.

Mahmood kjøper bare brukt. Eller spør om moren har noe rester av stoff til overs.

– Kjøpesenter er ikke noe for meg. Jeg hater å gå der.

– Når var jeg på butikk sist? roper hun til ektemannen.

– Hvilken butikk? For å kjøpe mat? spør han.

– Nettopp, svarer Mahmood og himler med øynene. Hun husker ikke selv når hun gikk på en vanlig klesbutikk sist. Bortsett fra da hun trengte en ullstrømpebukse og kjøpte den på Lindex en gang i fjor.

Zenab Mahmood

Klærne vi går med, forurenser veldig mye. Kles-industrien slipper ut mer CO2 enn frakt-båter og alle fly til sammen. Det sier organisasjonen Verdensbanken. Dessuten forsøpler klærne hav og land. I en ørken i Chile ligger moten vi har sluttet å bruke. Ingen andre vil ta over plaggene, for kvaliteten er så dårlig.

Og vi fortsetter å kjøpe nye klær likevel. Selv om vi vet vi burde tenke oss om.

Visste du at svarte bønner og løk kan farge klær og gjøre dem nye? Og at blomster fra hagen kan pynte et plagg?

Zenab Mahmood

Oppi en stor gryte på kjøkkenet hos Mahmood ligger et stykke stoff. Det bader i sorte bønner. Det er knytt på en måte som lager lekkert mønster.

– Jeg bruker kun naturlige farger, plante-farger, forklarer Mahmood. Og hun jobber også med naturlige stoffer, som bomull, lin og noe ull.

Du ser henne sjelden i sorte klær. Da bruker hun heller en kofte hun har fått av tanta til mannen. Eller en brukt, lilla college-genser som hun har fått brodert ordet «følsom» på. Kanskje en kjole eller bukse hun har sydd om, eller av stoffrester. Det gjør ingenting om buksa egentlig trengte mer stoff. Materiale i en annen farge gjør susen og lager en kul stripe.

Klær betyr noe for Mahmood. Som at kofta hennes har en flekk som er et minne. Den kom på under «Symesterskapet». Mahmood var en av deltakerne i fjor.

Mahmood er lærer ved en ungdomsskole på Grünerløkka i Oslo. Og ungdommene der er opptatt av gjenbruk og vintage. Men så er jo «Løkka» kjent for sine bruktbutikker.

Folk som kjenner Mahmood, vet at hun liker unike klær. Hun diskuterer gjerne gjenbruk og miljø med elevene. Men en gang ble en av dem skikkelig skuffa.

– Jeg tok jeg på meg en dunjakke fra Canada Goose, sier Mahmood og ler. Jenta var imot pels, og så har jo «alle» Canada Goose-jakker.

Det var ikke helt slik hun så for seg at Mahmood var.

Zenab Mahmood går med det hun liker, og det er viktig for henne å være seg selv. Snart skal hun ta en pause fra jobben som lærer. Hun skal lære fra seg det hun kan om søm og farging til andre.

– Jeg er en formidler. Og jeg blir så glad av slow fashion, sier hun.

Mahmood har to barn, jenter på fire og seks år. Hun håper at de arver hennes miljøbevisste forhold til klær og ting. Og det tror hun de gjør. Eldstejenta har fått egen symaskin.

– Vi kjøper ikke nye klær til barna heller. Og vi ber slektninger kjøpe brukte leker når de skal handle gaver, sier hun.

Har du lyst å bli mer miljøvennlig i klesveien? Da har Mahmood noen tips:

– Det er tre ting. Kjøp brukt hvis du først skal kjøpe noe. Reparer klærne dine, eller få hjelp av en bestemor. Skal du kjøpe nytt, så velg kvalitet og naturlige materialer, sier hun.

Zenab Mahmood


En liten ordliste:

Bruktklær: Det er klær andre har brukt før du kjøper dem. Også kalt second hand.

Vintage: Klær som er fra tidligere tiår. De må være minst 30 år gamle.

Fast fashion (rask mote): Begrep brukt om klær som lages raskt og billig, og i store mengder.

Slow fashion (treg mote): Det motsatte av fast fashion. Det å lage klærne tar tid. Det tar hensyn til miljø, dyr og mennesker.

Redesign: Å gjøre om på et klesplagg, slik at det blir til et annet plagg.



Siste utgave

På forsiden nå