Tema

Ny teknologi skal bringe Pompeii til live igjen

For nesten to tusen år ble byen helt ødelagt av et vulkan-utbrudd. Nå skal et stort prosjekt gi liv til eldgamle Pompeii i Italia.

Livet i byen Pompeii i Italia ble forvandlet til en ødemark. Det hele skjedde på noen få, forferdelige timer. Vulkanen Vesuv begynte å spy ut lava, steiner, aske og gass i år 79 etter Kristus. De som bodde i byen, ble kvalt eller begravd i aske.

I vårt eget århundre sto Pompeii i fare for å bli ødelagt på nytt. Det er flere arkeologiske utgravninger i byen. Den er et populært mål for turister. Men i flere tiår har den blitt for dårlig passet på.

I 2010 kollapset noen eldgamle gladiator-brakker. Det kostet Pompeii nesten statusen som verdensarv fra Unesco.

Men nå er byen i ferd med å få et nytt liv. Mye takket vært ny teknologi og ny kunnskap om hvordan folk i byen levde. Og en ny leder for de arkeologiske utgravningene.

I fjor ble Gabriel Zuchtriegel ny direktør for den arkeologiske parken med ruinene fra Pompeii. Han er arkeolog fra Tyskland. Ruinene har gått mer og mer i stykker siden 1970-tallet. Zuchtriegel sammenligner det med et fly som styrter og står i fare for å gå i stykker.

Direktør for Pompeii-utgravingene og den arkeologiske parken som utgjør byen, Gabriel Zuchtriegel, står på en terrasse med utsikt mot Pompeiis store utendørsteater. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB

Han ser likevel lyst på framtiden. I 2010 fikk Pompeii omtrent en milliard kroner fra Den europeiske union. Det bidro til å hindre at mer av Pompeii ble ødelagt.

– Pengene ble brukt, og de ble brukt godt, forteller Zuchtriegel. Han er på en terrasse med utsikt mot Pompeiis store utendørs-teater.

Siden 2010 har de gravd ut flere deler av byen. Hensikten er å stabilisere og hindre at mer faller sammen. Det har gjort at nye sider av hverdagslivet i byen har kommet fram.

Arkeologene tolker fortiden. De ser på ting som klasse og kjønn for å forstå mer av det gamle samfunnet i Pompeii.

De fant et rom på 16 kvadratmeter i en villa. Det var soverommet til en slavefamilie. Stuet inn på rommet var fire senger laget av tre. En av de så liten at den trolig tilhørte et barn.

Zuchtriegel sa i fjor at det viser virkeligheten til mennesker som sjelden blir nevnt i historiske kilder om Pompeii.

Pompeii er 163 dekar stort. 42 av dem har ennå ikke blitt gravd ut. De ligger gjemt under dype lag med lavastein. Debatten har vart lenge. Skal områdene graves ut eller ikke?

– På begynnelsen av 1800-tallet var tanken at hele Pompeii skulle graves ut. Men i tiårene før Pompeii-prosjektet ble igangsatt, stoppet det opp. Det var så mange problemer at en ikke ville grave lenger, forteller Zuchtriegel.

Arkeologer jobber med utgravinger i Pompeiis ruiner. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB

Direktøren før ham satset på å stabilisere grunne samtidig som det ble gravd ut. Det var for å hindre kollapser.

– Det var en annen type utgraving, sier Zuchtriegel.

Nå kjemper arkeologene mot klokka. Eller mot endringene i klimaet. Det krever at de bruker ny teknologi. Det regner stadig mer. I tillegg er det oftere hetebølger. Det kan true bygningene i Pompeii.

– Noen forhold endrer seg, og vi er allerede i stand til å måle disse endringene, sier Zuchtriegel.

Vi mennesker klarer ikke å se skadene som endringene i klimaet skaper. På mosaikk-gulvene eller fresko-maleriene i de omtrent 10.000 utgravde rommene i Pompeii. Kunstig intelligens og droner bidrar derfor med data og bilder.

– Ekspertene vil bli varslet om at de må ta en nærmere titt og gripe inn før forverringen skjer. Så vi unngår situasjoner der bygninger kollapser, sier Zuchtriegel.

Kunstig intelligens og roboter setter sammen fersko-malerier som har smuldret opp.

Robotene skal også hjelpe til med å reparere fresko-maleriene i gladiator-brakkene som har rast sammen.

I 2010 var brakkene selve symbolet på at Pompeii ble ødelagt på nytt. Nå blir de feiret som et bevis på at Pompeii våkner til liv igjen.

Turister på tur i ruinene av Pompeii, som ble ødelagt av et vulkanutbrudd for nesten to tusen år siden. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB

Prosjektet for å bevare Pompeii, handler om flere ting enn arkeologiske utgravninger. Byen Napoli ligger i nærheten av vulkanen Vesuv. Der er det mye organisert kriminalitet. Mange unge er uten jobb.

Men ved det store utendørs-teatret i Pompeii samles ungdom med ulik bakgrunn. Både fra rike og fattigere nabolag. Sammen skal de sette opp og spille et klassisk gresk skuespill.

– Vi kan prøve å bidra til en endring, sier Zuchtriegel.

---

Fakta om Pompeii:

  • Pompeii var en romersk by i Catania i Italia.
  • Det bodde mellom 8.000 og 10.000 mennesker der
  • Vulkanen Vesuv hadde et stort utbrudd i år 79 etter Kristus.
  • Pompeii ble begravd i lava og aske.
  • Omtrent 2.000 mennesker ble drept. Resten klarte å flykte.
  • Byen ble oppdaget på nytt i 1748.
  • To tredeler av gamle Pompeii er gravd fram fra lavastein.
  • Kilde: snl.no

---



Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå