Tema

Hva skjedde etter at hun ble historisk?

I 1932 ble Amelia Earhart første kvinne til å fly alene på tvers av Atlanterhavet. Men fem år senere forsvant hun i et forsøk på å fly jorda rundt.

Lørdag er det 90 år siden Amelia Earhart ble første kvinne til å fly alene over Atlanterhavet. Hun ble også den andre personen til å gjøre det. Bare Charles Lindbergh rakk å gjøre reisen før henne.

Men det var bare én av en rekke rekorder hun satte som flyver. Den første er 100 år gammel i år. I 1922 var Earhart første kvinne til å fly 14.000 fot over bakken. Da var hun bare 25 år gammel.

Earhart hadde også rekorden for å fly fort og for å fly mellom ulike kontinenter.

20. mai 1932 startet hun på reisen fra Canada i et rødt Lockheed Vega 5B-fly. Et døgn senere landet hun på et jorde i Nord-Irland, omgitt av kyr. Det skriver nettstedet history.com.

Bildet er av en stor folkemengde. De står rundt et fly. Amelia Earhart sitter og lener seg mot flyet. Arkivfoto: AP / NTB

Flere rekorder senere, var hun klar for en virkelig stor prøve. Earheart ville fly jorda rundt. Med seg hadde hun Fred Noonan. Han skulle hjelpe henne med å navigere.

Earhart og Noonan fløy fra California i USA 1. juni 1937. Flyet var en Lockheed Electra med to motorer. Det var også andre forsøk på reisen. Det første var mislykket, uten at det tok motet fra 40 år gamle Earhart.

Hun og Noonan fløy til Sør-America, og på tvers av Atlanterhavet til de kom til Afrika. Derifra fløy de til India og Sørøst-asia. 29. juni landet de ved byen Lae i Papua Ny-Guinea.

Bildet er et svart-hvitt fotografi. Til venstre står Amelia Earhart, og til høyre står Fred Noonan. I midten står en mann med hvit skjorte og mørkt slips. De står foran et fly. Arkivfoto: AP / NTB

Der møtte de blant annet F.C. Jacobs, som var på jakt etter gull. Han fikk de til å stille opp på et bilde rett før de skulle fly videre. Neste stopp skulle være Howland-øya. Reisen startet 2. juli.

Flyet skulle nå målet samme dag. Så skulle Earhart og Noonan fly til Hawaii, og resten av USA.

Men slik ble det aldri. Earhart og Noonan nådde aldri fram til tiden. Og alle signaler ble borte.

Bildet er av to menn. En av dem står, og den andre sitter. George Palmer Putnam er ektemannen til Earhart, og står mens han ser på et stort kart. Det ligger på et bord hos kystvakten. Arkivfoto: NTB

Det ble lett i flere uker. Myndighetene i USA brukte mye penger, skip og fly for å finne spor. Men 19. juli var det slutt på de offisielle søkene.

Ektemannen George Palmer Putnam ledet et eget søk etter Earhart fra USA. Dette søket førte også til at han måtte be en domstol om å erklære henne død. Det skjedde 5. januar 1939. Årsaken var at han da kunne bruke hennes penger til å lete videre.

Verken flyet, Noonan eller Earhart er funnet. Det er mange ulike teorier for hvorfor det ble slik.

En teori er at flyet styrtet i havet, og sank med begge to ombord. Det kan forklare at ingen har funnet sikre spor. Dette er også forklaringen til myndighetene i USA, ifølge leksikonet Britannica.

Men flere er ganske sikre på at Noonan og Earhart kan ha overlevd. Enten de landet flyet eller det styrtet.

Noen mener de to kan ha kræsjet på en eller annen øy i Stillehavet. Det er foreslått flere ulike øyer. Noen mener Earhart og Noonan kan ha levd lenge på denne måten.

Men andre mener de to levde i kort tid. I 1940 fant en engelsk ekspedisjon en øy i Kiribati. På øya fant de rester av bein fra mennesker.

Richard Jantz har forsket på mennesker ved et universitet i USA. Han fikk i 2018 se på beinrestene, og vurderte de med moderne vitenskap.

– De stemmer med alt vi vet og kan anta om henne. Inntil det kommer klare bevis som tilsier at det er noen andre enn henne, så er det mest sannsynlig henne, sa Jantz. For øya er langt fra andre steder det bor folk. Det kan tyde på at kroppen er fra noen som har endt opp på øya uten å ha ønsket det.

I 2014 hevdet en gruppe at de hadde funnet en del av flyet. De kaller seg TIGHAR. Ifølge gruppa hadde de funnet en bit av aluminium på den samme øyen i Kiribati i 1991. TIGHAR hadde gjort en ny test av den i 2014.

– Vi skjønner ikke hvordan denne delen ble slått ut av flyet, og endte opp på øya hvor vi fant den. Men vi har den. Vi har en del av Earharts fly, sier Ric Gillespie som er leder for gruppa.

Mange eksperter tviler på at de snakker sant. Årsaken er at gruppa har sagt nei til å la andre undersøke biten.

De har også flere ganger hevdet å ha funnet vraket. Totalt skal de ha brukt mange millioner på å lete.

Men det er altså ingen som har et klart svar på hva som skjedde. Det eneste som er sikkert er at Earhart ble borte. Likevel er Earhart en av verdens mest kjente piloter. Selv 125 år etter at hun ble født.

---

Amelia Earhart

  • Amelia Earhart var en kvinnelig pilot fra USA.
  • Hun var første kvinne til å fly over Atlanterhavet alene. Bare én mann hadde gjort det før henne.
  • Earhart og navigatøren Fred Noonan ble borte da de prøvde å fly jorda rundt.
  • De er aldri funnet.

---