Tema

Vi drakk så mye sprit at staten måtte ta kontroll

Menn drakk opp lønna, familier gikk sultne til sengs. Staten tok kontroll før brennevinet ødela Norge. Vinmonopolet fyller 100 år.

– Det var en skikkelig hjemme alene-fest.

Slik beskriver Jens Nordahl Norge tidlig på 1800-tallet. Han jobber i Vinmonopolet. Nordahl vet mye om polets historie.

Nå fyller Vinmonopolet 100 år. Det er dit du må gå hvis du skal handle vin, brennevin eller sterk øl her til lands. Vanlig øl og sider får du kjøpt i matbutikker.

I 1814 fikk Norge Grunnloven. Vi var fri fra Danmark etter flere hundre år. Da er det kanskje lett å forstå at vi ville ta oss en fest? Danskene hadde høye avgifter på alkohol, forklarer Nordahl.

I Norge kunne veldig mange lage brennevin og selge det, ifølge loven. Slik skulle bønder få bedre råd på bygdene. Men folk begynte å drikke veldig mye sterk alkohol.

– Det var et fyllekalas tidlig på 1800-tallet. Drikkingen ble et problem i samfunnet. Mange menn drakk opp lønna si. Familien hadde lite igjen å leve av, sier Nordahl.

Alkohol er et rusmiddel. I store mengder kan den føre til helseskade, ulykker, vold og i verste fall død. Slik var det på 1800-tallet. Og slik er det i dag.

Staten måtte gjøre noe. Før folk drakk seg syke eller i hjel. Flere mennesker begynte å kjempe for et Norge fritt for alkohol. Mange av dem var kvinner og kristne. Også arbeider-bevegelsen var med.

De dro rundt til Norges kommuner i øst, vest, nord og sør for å fremme sin sak. Det var et voldsomt arbeid. På slutten av 1800-tallet hadde de kun hest og kjerre. De holdt møter for folk og delte ut løpesedler om avhold.

I 1913 var det bare 13 kommuner som fikk selge vin og brennevin, sier Nordahl. Blant disse var Oslo og Bergen.

Brennevin var midlertidig forbudt under første verdenskrig. Korn og poteter skulle spises, ikke bli til brennevin. Det gikk omsider bedre med Norges drikking.

Forbudet fortsatte i flere år etter. Brennevin var kun brukt som medisin. Men folk var fortsatt tørste. De begynte å lure til seg brennevin. De gikk til legen og «skrøt på seg» sykdom. Noen leger tjente gode penger på å skrive ut resepter på konjakk.

Senere var det hestenes tur. De kunne få brennevin mot hoste. To flasker konjakk, faktisk.

– Norske hester var veldig «syke» på den tida, sier Nordahl. Han ler litt.

Brennevin ble omsider lov igjen. Årsaken var en folkeavstemning i 1926. Men fortsatt stemte 44 prosent for å beholde et forbud.

Noen ble stressa over Norges strenge regler for salg av alkohol. Frankrike kjøpte fisk fra Norge. De krevde å få selge konjakk og vin tilbake. Forhandlinger endte med at staten kjøpte fransk vin. Og solgte den selv i Norge. Gjennom en ny bedrift som de kalte Vinmonopolet. Siden ble det mulig å kjøpe sprit fra staten. Vinmonopolet var kommet for å bli. De skulle få et viktig oppdrag.

Bildet viser folk som er for eller imot Vinmonopol.

Staten eier Vinmonopolet AS. Det gjør den gjennom Helse- og omsorgsdepartementet.

Vinmonopolet har et stort ansvar i Norge. De skal ikke gjøre at folk drikker mer. De skal hindre at voksne kjøper alkohol til barn. Reklame for alkohol er forbudt.

I dag er det 342 pol fordelt i hele Norge. De fleste mener at polet er tilgjengelig for dem. Men noen er misfornøyde fordi nærmeste pol er langt unna, ifølge Nordahl.

Stortinget bestemmer når polet kan åpne og stenge. Dette skal gjøre at vi nordmenn drikker mindre enn vi ellers ville gjort.

Bildet viser en mann som handler vin hos Vinmonopolet.

Men alkohol er et problem – også her til lands. To av ti står i fare for å drikke for mye alkohol. Det sier organisasjonen Av-og-til. De jobber for at nordmenn skal ha et sunt forhold til alkohol.

– Vi drikker mindre i Norge sammenlignet med andre land, sier Ragnhild Kaski til Klar Tale. Hun er generalsekretær. Årsaken er streng politikk, sier hun.

Menn drikker mer enn kvinner. Eldre drikker oftere enn yngre, men mindre hver gang. Eldre personer drikker mer i dag enn de gjorde før, ifølge organisasjonen. I tillegg vokser 90.000 barn opp i familier der foreldre drikker for mye.

Staten krever inn avgifter på alkohol. Det gjør at du betaler mer for øl, vin og brennevin. Vinmonopolet er et annet tiltak. De har enerett på å få selge alkohol sterkere enn 4,7 prosent. Du må være minst 18 år for å få kjøpe alkohol i Norge. Og 20 år for å få kjøpe sprit.

– De fleste i Norge drikker alkohol. Åtte av ti sier de har drukket det siste året, sier Kaski. Salg av alkohol i Norge holder seg stabilt. Men korona-pandemien var et unntak. Da kjøpte folk mer alkohol i Norge. For grensene var stengt og folk reiste lite.

Vinmonopolet er viktig for folk. Det fikk regjeringen merke da de prøvde å stenge det i Oslo-området. Hensikten var å unngå korona-smitte. Da dro folk i stedet til andre kommuner for å kjøpe alkohol. De sto i lange køer. Politikerne måtte bare åpne polene igjen.

Av-og-til støtter at det er regler for kjøp og salg. De mener det er bra for folks helse.

– Hva hadde skjedd om Norge tok bort alle regler over natta?

– Det ville vi ikke anbefalt, sier Kaski.

Hun mener Vinmonopolet er med på å gjøre at folk drikker mindre. Sammen med de andre reglene Norge har.

Bildet viser en mann utenfor Vinmonopolet som sier til kunder at det er tomt.

Denne saken ble også publisert i Klar Tale i sommer.

Andre kilder: Norgeshistorie.no, FHI, Vinmonopolet



Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå