Tema

Vulkanen våkner etter 800 år med hvile

En vulkan spyr ut lava på Island. I fjor hadde den utbrudd i seks måneder – etter en pause på 800 år. Hva skjer nå?

Turister og andre nysgjerrige er på plass. De vil se noe helt spesielt. Lavaen brenner og bakken brøler. Vulkanen Fagradalsfjall på Reykjanes på Island har utbrudd. Den har hvilt i nesten 800 år. Helt fram til i fjor. Da varte utbruddet i et halvt år.

Risikoen for befolkede områder og kritisk infrastruktur regnes for å være svært lav, ifølge myndighetene. Foto: Brynjar Gunnarsson / AP / NTB

Island en ei spesiell øy. Den ligger der to plater av klodens skall glir fra hverandre. Landet har isbreer, varme kilder og 150 vulkaner.

Nå renner en stripe glødende lava ut av bakken. Teppet av lava blir til stein når den blir kald nok. Blå røyk steg opp fra fjellene.

Nyhetsbyrået AFP var til stede onsdag. Flere var på plass for å se, opplyser de.

Utbruddet er omtrent 300 meter stort. Det startet i en dal der ingen bor nær flyplassen. I 2010 stoppet aske fra Island flytrafikken i Europa. Det kommer ingen askesky nå. Men gassene kan forurense.

– Det er lite fare for folk, opplyser myndighetene på Twitter. Det er heller ingen fare for fly.

Utbruddet var ventet. Bilder viste at det var bevegelse i massen under jordoverflaten. Det var mellom vulkanene Fagradalsfjall og Keilir. Små jordskjelv sa også klart ifra om at et utbrudd kom.

Magnus Tumi Gudmundsson er ekspert på vulkaner. Han sier at utbruddet ser ut til å være lite.

– Men vi vet ikke hvor i prosessen vi er ennå, sa han til nyhetsbyrået AP nylig.

Onsdagens utbrudd er det sjuende på 21 år på Island. Foto: Ernir Snaer / AP / NTB

Island er vant til utbrudd fra vulkaner. På 21 år har de opplevd sju utbrudd. Men på Reykjanes har det vært stille lenge. I fjor kom utbruddet. Det første siden 1200-tallet. Da var en av vulkanene aktiv i 30 år. Det vi ser nå, kan være starten på en ny periode med utbrudd.

Hvorfor er det slik? Ekspert Børge Johannes Wigum forklarer overfor avisa VG:

– Det har med at Island ligger på et skille mellom to kontinental-plater. Det bygger seg opp spenninger på jordskorpen på Reykjanes over mange hundre år. Nå løses de opp. Og da kommer det opp magma (smeltet stein). Den blir til lava på overflaten.

Flere tok beina fatt for å se på vulkanutbruddet på Island onsdag. Foto: Brynjar Gunnarsson / AP / NTB


Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå