Tema

Slik er de unges liv i sosiale medier

Morsomme videosnutter, artige danser og bilder fra venner. Ungdommer har nesa i skjermen og innrømmer at det kan bli litt mye.

– Klare for neste spørsmål? spør lærer Birgitte Fjelde Gunnarson.

– Nei, vi trenger litt mer tid, svarer en elev.

Klasse 9D på Børresen skole i Drammen har delt seg opp i grupper. 13-åringene og 14-åringene skal ha en litt annerledes skoletime.

Ni av ti ungdommer bruker sosiale medier hver dag, viser en undersøkelse. Det er nettsteder og apper som vil at du skal ta bilder, videoer og mene noe. Og dele det videre med andre.

Klar Tale vil undersøke dette nærmere. Vi dro til Drammen i Viken. Der ba vi 9D om å bli med i en egen, uformell undersøkelse om sosiale medier. Noe de sa «ja» til.

I klasserommet må elevene legge mobilene pent i en boks. Men de fleste bruker mye tid på mobilen utenfor skolen. Spesielt på sosiale medier, som TikTok, Instagram og Snapchat.

– Jeg synes det mest positive er å snakke med venner og å lære nye ting, sier eleven Sofia Ellingsen.

Vi spør elevene hva de liker best med sosiale medier.

– Det er sosialt, svarte nesten alle. De kan holde kontakten med venner. De får hyggelige kommentarer og hendelser fra hele verden. På sosiale medier kan de dele minner. De kan spre budskap og informasjon. Dessuten er det underholdende. Men sosiale medier kan også være negativt. Elevene svarte også på det.

– Folk kan bli mobbet. Og bilder sprer seg fort, sier eleven Jonas Knutsen.

Mange av elevene svarer det samme om mobbing og stygge kommentarer på nett. Andre negative ting er kroppspress og kjøpepress. Hacking. Scamming. Falske idealer om hvordan livet skal være. Fake news. I tillegg til at det er lett å bli avhengig.

– Plutselig har jeg brukt to timer på TikTok. Derfor tror jeg det er lett å bli avhengig, sier Ellingsen.

De tre elevene får beskjed om å ringe foreldrene. Slik at de får lov å være med i denne saken. Alle drar fram en iPhone. De får alle svar på under to minutter. De er tydelig vant med å kommunisere raskt.

Selskapet Kantar gjennomførte nylig en undersøkelse. Den heter Medietrender Ung 2022. De så på de positive og negative sidene med de ulike sosiale mediene. I undersøkelsen svarte de unge mye av det samme som klasse 9D på Børresen skole.

De unge mener TikTok bidrar til en følelse av avhengighet. De opplever å kaste bort mye tid. Mens Snapchat skaper forventninger om å alltid være på, ifølge undersøkelsen.

– Det kan være vanskelig å legge bort mobilen, sier eleven Theo Stormo.

Ellingsen tror det er mye som er bra med sosiale medier. Men det samme som er positivt, kan bli negativt. Og farlig. Derfor tror de alle det er lurt å snakke med voksne om det. Jeg har snakket mye med foreldrene mine om det hjemme, sier hun.

– Vi har snakket om sosiale medier på skolen også, sier Stormo.

84 prosent av unge bruker Snapchat hver dag, ifølge undersøkelsen til Kantar. Unge mellom 15 år og 24 år var med i den.

Det kan stemme for elevene på Børresen skole, også. Alle kunne si at Snapchat er et av de sosiale mediene de bruker. Nesten alle i klassen nevnte også TikTok i Klar Tales undersøkelse.

Andre sosiale medier de nevner er YouTube, Instagram, Facebook, BeReal, Reddit, Twitch, Discord, Pinterest og VSCO.

Unge i Norge bruker sosiale medier til forskjellige formål. Snapchat er mest sosial. Instagram er sosial og inspirerende. YouTube er morsom og lærerik. TikTok er morsom og lærerik. Facebook er nyttig og sosial.

---

Forskjellige sosiale medier:

Snapchat: Brukes til å sende bilder, videoer og meldinger. Bildene forsvinner etter noen sekunder.

TikTok: Til å dele, lage og se korte videosnutter. Mange trender skapes på TikTok.

Instagram: Dele bilder med følgere. Folk kan velge å ha åpen eller lukket profil.

Reddit: Folk diskuterer forskjellige temaer på 2,8 millioner subreddits.

Discord: Brukere kan chatte.

---



Siste utgave

På forsiden nå