– Foran, foran, foran sier Anette Hornfelt med høy stemme. Hun snakker til hunden Exenos.
En dag kan hunden på halvannet år hjelpe en person med å gå. Men først må han trenes opp. Den jobben har Hornfelt. Hun jobber for Norges Blindeforbund.
Rundt 300 personer har førerhund i Norge. Det er arbeids- og velferdsetaten Nav som bestemmer hvem som får. Og du må være blind eller ha veldig dårlig syn for å ha en mulighet.
Hornfelt sier Exenos trenger litt trening, men at hun ser at han kan bli en fin førerhund.
– Hva er de riktige egenskapene?
– De bør være sosiale, men ikke for mye, sier Hornfelt.
Under trening ser treneren på hvordan hunden bruker nesa si. Altså hvor mye den lukter seg fram til ting. Hornfelt sier det er et godt tegn om de bruker nesa mye.
– Vi ser også på hvordan hunden oppfører seg i ulike situasjoner, sier hun.
Exenos mangler fortsatt en del trening. På turen med Klar Tale bruker han nesa si mye. Han lukter seg fram til trær, mennesker og andre ting som ligger på bakken.
Han blir også godt likt av folk som går forbi oss langs Bogstadveien i Oslo. Nesten alle tar en titt ned på den firbeinte hunden. Det virker som Exenos liker kontakten. Hornfelt mener det er bra.
– Det er utrolig viktig at du har kontakt med hunden og at den evner til å ta kontakt med deg, sier hun. Men Hornfelt sier at Exenos kanskje er litt for nysgjerrig akkurat nå.
Exenos skal kunne føre de som ser dårlig eller er blinde. Det innebærer å passe seg for hindringer i veien og unngå at brukeren går på ting. Derfor må førerhundene ofte holde seg midt på fortauet. De blir lært opp til at det skal være rundt én meter med luft rundt hunden.
---
Slik er livet til en førerhund
- Prosessen starter allerede før hunden blir født. Valg av oppdretter er viktig. Og mange av oppdretterne jobber kun med å levere hunder til førerhundskoler.
- De første ukene lever valpen et liv sammen med mor og sine søsken.
- Når hunden blir åtte uker gammel drar den til en familie som skal passe på den. Dette kalles en forvert. De har ansvaret for hunden fram til den blir halvannet år. Da begynner treningen.
- Først blir hunden testet om den kan passe til å bli førerhund. Kun fire av ti ender opp med å bli det. Hunden skal testes rundt trafikk, skarpe smell, glatte gulv, andre husdyr, glassheis, trikk og buss.
- Ser treneren at hunden passer til å bli førerhund, fortsetter treningen. Den starter som regel når hunden er 1 år eller halvannet år. Treningen er som regel ferdig når de er 2 år gamle.
- Etter treningen brukes det tid på å finne riktig bruker til riktig hund. Det brukes lang tid på å finne behovene til både hund og bruker.
- Når riktig hund og bruker er funnet så kan kursingen starte. Det går over tre uker og de trener hver dag. Da går de tur med hunden hver dag. Gjerne på ulike steder. Men de har også en spesiell rute som de kaller godkjenningsruten. Dette er ruta de skal gå når hund og bruker skal opp til eksamen.
- Etter tre uker med kurs er det klart for eksamen. Da skal bruker og hund gå gjennom en løype de har øvd på. Klarer de den, så er hunden godkjent til å bli med hjem til bruker.
- Hjemme til bruker kan hunden være fram til den blir rundt 10 år eller 12 år. Rundt denne alderen blir hundene ofte pensjonert. Da kan de enten dra tilbake til forverten sin, eller så selges de til andre.
Kilde: Norges Blindeforbund
---
– Bra, flink gutt, sier treneren med lys stemme. Exenos logrer med halen og hopper opp på Hornfelt hver gang han får skryt. Det skjer hver gang han stopper foran en fortauskant.
Dette er noe de øver mye på. Klarer han det får han godbiter.
Hornfelt sier at det er viktig at han forstår at han skal stoppe der. Årsaken er at bruker skal vite når den må ta et valg, om de skal gå til høyre, venstre, snu eller gå rett fram.
– De skal være et verktøy. Bruker skal ikke bekymre seg for noe når du tar de med seg rundt, sier Hornfelt.
På spørsmål om hva folk skal gjøre når de passerer en førerhund, er Hornfelt ganske klar.
– Når du ser på en hund og spesielt en førerhund og den ser på deg, så har du allerede forstyrret den nok. Da kan den miste fokus på det den skal gjøre og ødelegge for brukeren, sier hun.
Hun sier at du må gjerne gå bort til en person som ikke ser, men snakk med personen og ikke hunden.
Etter en lang runde med trening begynner Exenos å bli sliten. Nå skal han drikke litt vann og sove resten av dagen.
---
Når du møter en førerhund på jobb
- Førerhunden må ikke forstyrres. Verken av deg eller av hunden din.
- Ikke ta kontakt med førerhunden uten å spørre brukeren først.
- Ikke gi førerhunden mat eller andre godbiter.
- Ta hensyn slik at du ikke er årsak til at det oppstår problemer.
- Husk at: Sele på = på jobb.
---