Tema

Dine gamle ting er både butikk og gjenbruk

Folk kvitter seg med nesten nye ting. Nå vil Asker kommune hjelpe butikker å tjene penger på det.

Det skulle egentlig vært kastet, alt det du ser. Det sier Desiree Hagman, nesten sjokkert av sine egne ord. Asker kommune har satt henne til å drive gjenbruks-senteret Omigjen i Slemmestad. De beskriver det som noe helt nytt.

– Vi ønsker at det skal bli mindre søppel, sier hun til Klar Tale.

Én uke etter åpning er de fortsatt spente på fortsettelsen. Dagen de åpnet, kom 400 personer innom på 1,5 time.

Omigjen

Omigjen har også et annet og viktig mål. De ønsker at butikker skal tjene penger på å selge brukt og reparere klær. Det er bra for klimaet at flere vil satse. Regjeringen jobber med noe av det samme om dagen. Det skal bli lettere å selge brukte ting. Bruk og kast er dårlig for jorda vår, sier regjeringen.

Asker har to stasjoner for gjenvinning. Dit drar folk med ting de ikke har bruk for lenger. Både skisko, møbler, skap og akebrett. Det har blitt altfor mye ting. Kommunen har kastet store mengder brukbare ting. Nå skal butikker på Omigjen selge det.

Hagman har en drøm. Hun håper at Omigjen blir en destinasjon. Et sted du drar til for å handle brukte klær og møbler. Og reparere egne ting.

Det koster å drive bruktbutikk. Selv om de ofte får klær og ting gratis, sier Hagman. Butikker betaler husleie og lønn til folk som jobber der. Samtidig skal de holde prisen på varene de selger, lav. Folk forventer at en brukt vare er billigere enn en ny. I tillegg skal butikkene følge loven for brukthandel. Bedriften må betale avgiften moms, selv om tidligere eier av tingen allerede har gjort det.

Hos Omigjen betaler Asker mye av husleien. Butikkene betaler resten. Slik blir det en stund framover. Hagman skal forsøke å «knekke koden» og gjøre brukt lønnsomt. Da er kundens ønsker viktigst, sier hun.

– Det er riktig tid å satse nå, sier hun. Folk er opptatt av klima og gjenbruk, eller ombruk, som kommunen kaller det. Dessuten er det vanskelige økonomiske tider. Mange er opptatt av pris.

– Kanskje vil folk i år handle brukte gaver til jul, sier Hagman.

Omigjen

Det koster fort 100.000 kroner i måneden med husleie, sier Stine Bjølgerud. Hun om mannen driver selskapet Miljøsofa. Nå har de fått plass hos Omigjen for en billig penge. De startet selskapet i 2020, men har allerede solgt 700 møbler. I butikken finner du både sofaer og stoler.

– Sofaen i hjørnet er nettopp solgt, sier hun fornøyd. Den grå sofaen fra Bolia skal straks til ny eier.

Møblene er ofte lite brukt, sier hun. Det kan være sofaer kunder har sendt i retur til butikker. Eller at de har vært i en utstilling. Bjølgerud har også oppdaget at en god rens gjør underverker.

– Ikke alle har råd til en ny sofa, sier hun.

Omigjen

I andre enden av lokalet har Mia Wehler rigget seg til med barneklær. Egentlig er det kundene hennes som selger mye av klærne. De leier plass hos henne. Hun tjener litt, og kunden får 85 prosent av inntekten.

Alle med barn vet at det blir enorme mengder klær etter hvert. Det vet også Wehler, som selv er mamma. Hun fant på ideen til bedriften da hun var i permisjon med barn nummer to. Nå har hun og mannen flere Barneskatter-butikker, og én hos Omigjen.

Brukte barneklær er god butikk. Det kan hun bekrefte. De selger for millioner, forteller hun, uten å ha tallene i hodet.

Lyden av aktive symaskiner pirrer nysgjerrigheten. Bedriften Sisters in Business har flere tanker i hodet. Å skape arbeid for innvandrer-kvinner, og lage ting av det som skulle vært kastet. Som uniformer fra kommunens arbeidere. Kvinnene forvandler dem til toalettmapper. I tillegg reparerer bedriften klær.

Omigjen

Hos Amilah Berg står ting som kommer fra stasjoner for gjenvinning. Alt fra bord i materialet teak til et uåpnet gulvteppe.

– Se, helt nytt. Det kostet over 700 kroner, sier hun. Prislappen hennes er omtrent på halvparten. Møblene og interiøret skal koste lite.

– Jeg skal lytte til kunden. De skal ikke betale for mye, sier hun.

Omigjen

Rune og Birgitte Olsen er glad for et senter som Omigjen. De er på vei for å hente sønnen sin, som er interessert i vintage og retro.

– Dette er veldig bra, sier de.

Monica Lindstad har kjøpt og solgt brukt på finn.no i flere år. Hun er fornøyd, men synes senteret er litt for tomt.

– Her er plass til litt mer, synes jeg.

Senterleder Desiree Hagman har planene klare.

– Det kommer flere butikker. Og tjenester, lover hun.

---

Fakta: Gjenbruk

  • Asker kommune vil at flere skal handle brukte ting og klær.
  • Kommunen hjelper brukt-butikker i gang på senteret Omigjen i Slemmestad.
  • Omigjen åpnet 17. november. Kommunen har planlagt prosjektet over flere år.

---Siste utgave

På forsiden nå