Tema

Vår smarte kropp gir oss lykkerus

Sola skinner og isen smelter. Kanskje blir du lettere til sinns? Kroppen påvirker humøret vårt på flere måter.

Du gir alt du har, og svetten pipler. Andpusten stopper du og tar en pust i bakken. Etter økta kjenner du på en slags lykke. Uten å helt vite hvorfor. Årsaken er litt mystisk. Men forskerne mener å ha noen forklaringer.

Endorfiner

Bildet viser en kvinne som tøyer ut etter en treningsøkt.

– Det finnes noe som heter «runner’s high», forklarer Aina Westrheim Ravna til Klar Tale. Hun er professor ved Universitetet i Tromsø.

«Runner’s high» er godt kjent blant dem som trener. Kroppen lager og slipper fri endorfiner når du trener.

– Stoffet demper smerte, sier Ravna.

Du blir litt lykkeligere av det. Endorfiner kan ligne på morfin. Stoffet gjør at du oppfatter smerte annerledes. Det brukes før operasjoner, men er lett å bli avhengig av.

Det skjer flere ting når du trener. Den lykkelige følelsen kommer også av andre ting enn endorfiner. Endocannabinoider har noe å si, mener forskere i USA. Kroppen lager disse kjemikaliene. De ligner kjemikalier i rusmiddelet cannabis.

Vi mennesker liker søt mat. Du har kanskje hørt at sjokolade gjør deg glad? Det er noe sant i det. Sukker påvirker også endorfiner. Det synes professor Ravna er viktig at folk er klar over. Det er lett å spise for mye sukker og fett, fordi det gir en god følelse. Og for mye sukker og fett skader helsa.

Bildet viser ei ung jente som ser ned i et påskeegg med godteri.

Dopamin

Dopamin er et stoff i kroppen. Eller nevrotransmitter, som Ravna kaller det. Dopamin påvirker hjernens belønnings-system. Du opplever behag og tilfredshet. Flere ting er med på å frigjøre dopamin i hjernen. Når du spiser, er forelska eller har sex, for eksempel.

Kroppen er lur. Fra naturens side er hensikten å få deg til å gjenta disse handlingene. Slik at arten menneske faktisk overlever.

Dopamin er med på å gjøre deg avhengig. Stoffet lurer hjernen til å tro at du gjøre noe, som å ruse deg på narkotika eller spille penge-spill.

Rusmidler påvirker belønnings-systemet i hjernen. Derfor tror hjernen at rusmiddelet er nødvendig. Det samme gjelder shopping og sukker. Men det gjør deg mindre avhengig enn narkotika.

Serotonin

Serotonin er også et signal-stoff. For lite serotonin i hjernen kan gjøre deg deprimert, eller uvanlig nedstemt over tid. Serotonin har flere viktige oppgaver. I hjernen er stoffet viktig for humøret, eller stemnings-leiet.

– Serotonin er søsteren til dopamin, sier Ravna.

Det finnes medisiner mot tilstanden depresjon. Disse skal øke tilgangen på stoffet noradrenalin og/eller serotonin. Men forskere er i tvil. Mye er uklart om årsaker til depresjon.

Du kan selv øke nivået av serotonin. Blant annet ved å trene og få litt sollys. Bananer og havregryn kan også hjelpe.

Oksytocin

Bildet viser en baby som sover.

– Oksytocin er et hormon. Det er en av mine favoritter, sier Ravna. Kvinner skiller det ut under fødsel. Hormonet hjelper melka ut av brystet til mor. Oksytocin skaper et bånd mellom mor og barn.

Du skiller det også ut ved orgasme. Eller når noen berører deg eller omvendt. Hormonet knytter deg til andre mennesker.

– Det er et kjærlighets-hormon, sier professoren.

n

... og til slutt sol

Vi nærmer oss vår. Og lyset fra sola påvirker kroppen vår. Sola senker nivået av hormonet melatonin. Du blir mer våken og opplagt. Mer av hormonet testosteron gjør oss mer yre. Litt som å være forelska. Det skiller igjen ut dopamin, fordi det er lurt å være forelska. Sola fører også til mer endorfiner og kan gi oss mer av serotonin. Omtrent all lykke du trenger på én gang.

Ha en lykkelig dag!

Andre kilder: NRK, Store medisinske leksikon, NHI, Illustrert Vitenskap

---

Fakta: Kroppens egen lykke

  • Stoffer og hormoner i kroppen gjør deg glad.
  • Sola gir kroppen mer av disse stoffene og hormonene.
  • Trening er også bra hvis du vil føle deg bra.

---Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå