Tema

17. mai er barnas dag

Is, brus, pølser og popcorn. Barna er mer enn klare for å feire 17. mai. Men hvorfor feirer vi?

– Det kom en lov. Den er noen år gammel, forklarer seks år gamle Andreas Alme Bergø.

Grunnloven er hele 209 år gammel. Vi regner oss fram til det sammen. Litt matematikk hører med i skolen. Menn i lange jakker og høye støvler vedtok denne loven. Dermed kunne Norge bli et eget land.

– 17. mai er Norges bursdag, roper flere barn i kor.

Mai

Klasserommet hos 1. klasse i Hyggen i Viken har fått litt pynt. Et norsk flagg i rødt, hvitt og blått står i hjørnet av rommet. Mest av alt for å gjøre stas på bursdagsbarn. Men det passer godt på en dag som denne, når det nærmer seg 17. mai.

Norges nasjonal-dag er en feiring av Grunnloven. 17. mai 1814 signerte en gruppe mektige nordmenn loven på Eidsvoll. Men feiringen av nasjonal-dagen måtte vente. Forfatter Henrik Wergeland får mye av æren for at 17. mai ble noe stort. Senere fikk han god hjelp av Bjørnstjerne Bjørnson. Forfatteren fikk i stand det første barnetoget i 1870. Siden har vi feiret, sunget og ropt hurra. Med unntak av under andre verdenskrig.

17. mai blir ofte kalt «barnas dag». På 17. mai kan barn spise så mye is de bare vil, blir det sagt. Rundt om kring i by og bygd går barn i tog. Ofte sammen med skolen sin. I år skal førsteklassingene i Hyggen feire med skolen. Men de har øvd litt, kan lærer Kinga Juhos fortelle.

– De var med allerede i fjor.

Mai

De norske skolene er selve sentrum for 17. mai-feiringen. I disse dager haster foreldre fra møte til møte om planlegging. Noen skal bake kaker, andre skal selge pølser. På selve dagen skal alt klaffe. Helst også været. Toget med korpsmusikk går den faste ruta. Besteforeldre i bunad veiver med flaggene på sidelinjen. Et titalls is kommer til å lage flekker på de nystrøkne skjortene.

Hva gleder barna i seg til når Norge feirer bursdag? Én, to, tre, og fire hender i været.

– Bamser! Mikkel Bjørk Bakken har til og med en med for å vise. Lotteri og leker er en viktig del av feiringen på mange skoler. I Hyggen kan barna altså skaffe seg bamser.

– Jeg skal kjøpe en is. En som bare har hvit sjokolade, sier Vale Langøy Falck. Seksåringen er sikker i sin sak. Han vet at en slik is finnes. Så det er et lite tips til de som kjøper inn is til 17. mai i Hyggen.

Barna har mer på hjertet. For 17. mai byr på mye glede:

– Popcorn, roper én.

– Is og pølser, sier en annen.

– Korps!

Eira Teigen Fagerheim kan også fortelle at hun har over tusen kroner. Men hun er usikker om at hun klarer å kjøpe is for alt det.

Ute står et tydelig tegn på at 17. mai er nær. Raklene til bjørka kommer fram i vårsola. Snart spretter bladene.

Da gjenstår det bare å rope i kor:

– Hipp, hipp, hurra, hurra, hurra!

Bildet viser to barn i klasserommet til Hyggen skole.

---

Fakta: 17. mai

  • 17. mai er Norges nasjonal-dag.
  • Vi feirer 17. mai med barne-tog, is og leker.
  • I Hyggen gleder barna seg til den store dagen. Nasjonal-dagen blir ofte kalt «barnas dag».

---Siste utgave

På forsiden nå