Ella Anthony visste at hun måtte dra. Hun er fra Nigeria og er lesbisk. Anthony var i et dårlig ekteskap i hjemlandet som hun var tvunget til å inngå. Slektninger truet med å anmelde henne til politiet for å være skeiv. Det skriver nyhetsbyrået AP.
I 2014 ble det verre i Nigeria. Homofile kunne bli kastet i fengsel i inntil ti år. Anthony og kjæresten Doris Ezuruike Chinons flyktet til Libya. Siden fikk de asyl i Italia.
– I Nigeria er du heldig om du havner i fengsel. Er du uheldig, dreper de deg, sier Chinons til AP.
Skeive kan bli dømt til døden i Nigeria. Tre menn ble dømt til denne straffen i 2022. Det skjedde i Nord-Nigeria. Domstolen sa de skulle steines til døde, skrev nyhetsbyrået Reuters.
Mange flykter fra Afrika og Midtøsten. Som oftest flykter de fra krig, konflikt og fattigdom.
Men stadig flere flykter på grunn av hvem de blir forelsket i. Det sier grupper som jobber med rettigheter, ifølge NTB.
Det er ikke lov å være homofil i rundt 60 land, ifølge organisasjonen Amnesty. De fleste landene er i Afrika, Midtøsten og deler av Asia.
Land kan straffe homofile med fengsel. I 11 land kan de bli straffet med døden, som i Uganda. Landet fikk strengere regler mot homofile i 2023.
Mange søker trygghet i Europa, slik som Ella Anthony og Doris Ezuruike Chinons.
Nøyaktig hvor mange det gjelder, er vanskelig å si. Årsaken er at de fleste land i Europa ikke registrerer hvor mange som søker asyl på grunn av sin seksuelle legning. Regler om personvern er årsaken til det.
Det finnes heller ikke nye tall på skeive flyktninger i Norge. Det sier Utlendingsdirektoratet (UDI) til Klar Tale.
Men skeive søker trygghet også i Norge. Det viser blant annet tall fra 2002 til 2018. Da fikk rundt ti personer asyl i året på grunn av legning. Det er ifølge Kilden kjønnsforskning.
Joseph Mardelli jobber i organisasjonen Skeiv Verden. De jobber med skeive personer som har bakgrunn som minoritet.
– Og asylsøkere utgjør en god del av målgruppen, sier Mardelli til Klar Tale.
Mardelli reiser rundt på norske asylmottak. Der snakker han med asylsøkere som nettopp har kommet. Han forteller om rettigheter, demokrati og mangfold.
– Vi møter mange skeive asylsøkere. De tar kontakt med oss etterpå. Ankomstsenteret på Råde har også skjermer med digital info om Skeiv Verden. Slik kan de komme i kontakt med oss fra starten.
Folk fra mange ulike land kontakter Skeiv Verden. Mardelli nevner Syria, Tyrkia og Kongo. Han nevner også Ukraina og Russland.
– Høsten 2023 var det mange fra Tyrkia som tok kontakt, for eksempel.
---
Skeive i verden
- Homofili er ulovlig i rundt 60 land.
- I 11 land kan homofili straffes med døden.
- I mange land er det ulovlig å snakke positivt om skeive.
- Mange land straffer kun homofile menn. Årsaken er at samfunnet ikke anerkjenner at kvinner har en egen og selvstendig seksualitet.
Kilde: Amnesty International
---