Tema

Hvorfor er nordmenn så glade i kaffe?

Nordmenn drikker nest mest kaffe i verden. I framtiden kan kaffe bli vanskeligere å få tak i.

Hos Evita i Brugata i Oslo er baristaene i full sving. Lukta som treffer oss innenfor døra, sår ingen tvil. Vi er på en av Oslos mange kaffebarer.

Espresso, frappe, latte, cappuccino og mocca. Folk er tørste. Særlig her til lands.

– Vi selger 500 til 600 kopper kaffe om dagen, sier Elisabeth Toth til Klar Tale. Hun er sjef på Evita.

De første kundene kommer inn døra tidlig på morgenen. Gjerne når de er på vei til jobb, sier hun.

Og det er ikke bare hos Evita at kaffekoppene får kjørt seg.

Bildet viser en kopp fylt med dobbel espresso.

Du ser det overalt i Norge. Folk rusler gatelangs med en kaffe i hånden. Kaffe blir servert i møter. Mange er avhengig av en kopp for å starte dagen.

Kaffe er en del av det sosiale og kulturelle i Norge. Hvordan ble det sånn? Det er sammensatt, sier Marit Lynes. Hun er daglig leder i Norsk kaffeinformasjon.

– Historisk sett har vi tatt inn kaffe til Norge som har høy kvalitet. Det har gjort at folk orker å drikke mer. Da sier vi ja til kopp nummer to, sier Lynes.

Opplysnings-kontoret lager en undersøkelse hvert år. Tallene fra 2024 viser at 85 prosent drikker kaffe. 74 prosent drikker kaffe hver dag.

Kaffe startet som en drikke for hjemmet i Norge. Andre steder var det noe du fikk offentlig. Så har det blitt tatt inn i hjemmet. I Norge var det altså omvendt. Det er i nyere tid at vi begynte å dra på kaféer.

---

Visste du dette?

80 prosent av daglige kaffedrikkere drikker vanligvis svart kaffe.

23 prosent liker best kaffe med melk.

Hvem drikker cappuccino? Det er flest kvinner, de under 30 år og de som bor i Oslo.

Iskaffe blir stadig mer populært. 49 prosent hadde drukket det i løpet av det siste året.

70 prosent har kaffetrakter. 36 prosent har presskanne. 31 prosent bruker kapsler.

73 prosent synes kaffe er viktig tilbud på jobb eller skole.

Kilde: Norsk kaffeinformasjon sin undersøkelse fra 2024.

---

De fleste drikker kaffen sin svart. Da orker vi mer enn hvis du drikker med melk, sier Lynes.

– Traktekaffe og filtrert kaffe legger grunnlaget for hvor mye kaffe vi drikker.

Norge ligger faktisk helt i verdenstoppen når det kommer til å drikke kaffe. Vanene for hvordan vi drikker det, har endret seg.

Kaffe om morgenen er den viktigste koppen for de aller fleste. De fleste liker å drikke kaffe sammen med andre. Enten på jobb eller hjemme etter middag. Mange drikker også kaffe når de leser avisen eller hygger seg med en god bok.

Men hvordan er kaffe for helsa vår? Kun sju prosent bekymrer seg for at det har negativ effekt, viser undersøkelsen. De som drikker kaffe, drikker gjerne fem kopper om dagen.

– Koffein påvirker mange funksjoner i kroppen. Effekten kan være positiv eller negativ. Det er store forskjeller på hvordan folk reagerer på koffein.

Det sier Anne Lise Brantsæter. Hun er seniorforsker hos Folkehelse-instituttet (FHI). Noen skiller ut koffein raskt. For andre går det langsomt, sier Bransæter. FHI gir de samme anbefalingene som EFSA. Det er matmyndigheten i Europa.

– Voksne som drikker kaffe daglig, vil få en toleranse for koffein. De vil tåle det bedre enn de som drikker det av og til.

Grensen for koffein for voksne over 18 år er 5,7 mg koffein per kilo kroppsvekt. For en som veier 70 kilo, er det 399 mg koffein.

– Som forsker er jeg mer bekymret for ungdommer som drikker energidrikker. De tåler ikke like mye koffein som voksne.

Lynes sier at de ser den samme trenden. De har ikke tall på hvor mange som drikker energidrikk. Men markedet for energidrikker og andre kaffedrikker har vokst. Det blir spennende å se om de går over til kaffe når de blir eldre, sier Lynes.

Men kan vi gå tom for nordmenns kjære kaffe? Forskere har advart om at vi ikke kan ta kaffe for gitt i all tid. Årsaken er endringer i klimaet. I Norge drikker vi mest kaffe laget av arabica. Kaffeplanten kommer fra Etiopia.

– Mange av områdene der det dyrkes kaffe i dag, vil ikke ha muligheten i framtiden, sier Lynes.

Det er noe vi må ta på alvor, sier hun.