Se for deg dette: Du har lagt alt til rette for en god natts søvn. Du har nyvasket sengetøy og en perfekt bris inn på rommet. Likevel går timene uten at søvnen kommer. Du sjekker klokka. Tilbake lyser tallet 03:14. Under fire timer til du må stå opp. Panikken brer seg i kroppen. Hvordan skal du orke alt du skal den dagen?
Har du opplevd dette? Du er langt fra alene. Søvnvansker er svært utbredt. Det er landets mest undervurderte folkehelseproblem, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).
– Søvn er et grunnleggende behov for oss. Både kroppen og hjernen trenger hvile for å fungere, sier Marte Kvittum Tangen til Klar Tale.
Tangen er leder for Norsk forening for allmennmedisin. Som små barn trenger vi å sove flere ganger i løpet av et døgn. For de fleste unge og voksne er det nok å sove en periode i løpet av døgnet, sier Tangen.
– Hvis vi sover dårlig, merker vi effekten at dette nesten med én gang.
Det er mange ulike søvnproblemer. Noen sliter med å sovne. Andre våkner tidlig eller mange ganger i løpet av søvnen. Noen har urolig søvn eller dårlig søvnkvalitet, sier Tangen.
Årsakene til at vi sliter med søvn kan også være mange. Har du mange bekymringer? Det kan holde deg våken om natta. Alkohol og andre rusmidler kan påvirke søvn. Det samme kan sykdom eller bivirkninger av medisiner. Smerter og rastløse bein kan også gjøre det vanskelig å sovne, ifølge Tangen.
For mye stimulering av hjernen rett før leggetid kan påvirke søvn. Her er skjermbruk et godt eksempel. Men når blir lite eller for dårlig søvn et problem?
– Du bør dra til legen hvis søvnen er så dårlig at det går utover livskvaliteten din. Går det utover jobb, skole, det sosiale livet ditt og de vanlige oppgavene? Da bør du dra til fastlegen.
Rundt en av tre voksne sliter ukentlig med søvnen, ifølge Helsedirektoratet. Det er også et tidlig symptom ved de fleste psykiske lidelser. 15 prosent av nordmenn har insomni som varer lengre. Insomni, eller søvnløshet, er den vanligste søvnlidelsen. Det er en egen diagnose.
---
Hvorfor er søvn så viktig?
- Søvn er svært viktig for god helse.
- Hvor mye søvn vi trenger, varierer fra person til person.
- Kvaliteten på søvnen (det handler om dyp søvn) er like viktig som antall timer.
- Barn som sliter med søvn, har høyere risiko for å utvikle symptomer på psykiske problemer.
- Søvnvansker hos ungdom henger sammen med psykiske vansker, selvskading, overvekt og problemer med rus og alkohol.
- Søvn påvirker voksne sin helse på flere områder. Det henger sammen med både psykiske og fysiske lidelser.
- Insomni kan gjøre det vanskelig å jobbe. Det er doblet risiko for å bli sykemeldt og uføretrygdet.
Kilde: Folkehelseinstituttet
---
– Hvordan kan vi sove bedre?
– Det er mange gode råd for bedre søvn. Først er det lurt å finne ut av hva årsaken til søvnproblemet kan være. Så må du gjøre noe med problemet.
Et mørkt soverom med passelig temperatur er viktig. Du bør unngå skjermbruk rett før du skal sove. Fysisk aktivitet i hverdagen er bra for søvn. Du bør unngå alkohol, nikotin og koffein før søvn, sier Tangen.
Flere nordmenn bruker sovemedisiner for å sove. Over 400 000 nordmenn står til enhver tid på sovemedisiner. Det viser tall fra Helsedirektoratet. Melatonin er et hormon som gjør oss trøtte. Kroppen lager det selv. Men vi kan også kjøpe det som tilskudd. Det får du på butikken uten resept. Det har blitt mer populært de siste årene, viser tall fra 2023.
– Melatonin kan være til god hjelp for noen i perioder med dårlig søvn. Men det bør ikke brukes over lang tid uten samråd med lege, selv om du kan kjøpe det uten resept.