Kloden blir varmere, og vi mennesker får skylda. Våre utslipp av klimagasser til atmosfæren endrer klimaet på jorda, advarer omtrent alle forskere på klima. Været blir varmere, villere og våtere.
I bakgrunnen skjer det en rekke positive ting. Det er tiltak som kan være med på å bremse oppvarmingen over tid.
1. Elbil og i framtiden elfly
Elbilen har vært her en god stund. I løpet av de siste årene har stadig flere valgt elbil. Bilene har blitt bedre og kan kjøre lenger før de må lades. Det positive med en elbil er at den ikke slipper ut klimagasser når den blir kjørt, slik som biler med bensin- og dieselmotor. Men produksjonen av elbiler fører likevel til utslipp.
Visste du at nesten to av ti solgte nybiler var elektriske i fjor? Tallene gjelder hele verden, i Norge kjører en enda større andel elektrisk.
I 2015 krysset et elfly Den engelske kanal. Elfly med plass til passasjerer er fortsatt et stykke unna, men flere jobber med saken, ifølge selskapet Avinor.
2. Forbudt å ødelegge ubrukte klær
Rundt 10 prosent av verdens utslipp av gassen CO2 kommer fra klesbransjen. Det er mer enn fly og skipsfart til sammen.
Hvert år kastes 5,8 millioner tonn klær i EU. Norge ligger over snittet i EU.
Men i 2023 ble det forbudt å ødelegge ubrukte klær. Det bestemte EU. Forbudet betyr også at selskaper må være åpne om klær de har til overs, og hva som skjer med klærne.
3. Nordmenn bruker færre plastposer
Mange land har gjort plastposer forbudt. Slike poser er fortsatt lov i Norge, men i 2023 ble plastposene dyrere. Målet var at vi skulle bruke færre plastposer.
Dyrere poser har ført til at vi bruker færre poser. Fra juni 2023 til juni 2024 brukte vi over 40 prosent færre plastposer, ifølge NRK.
4. Miljøorganisasjoner vant mot staten
Organisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdom saksøkte staten Norge. Saken handler om klima. Regjeringen godkjente planer for utbygging og drift av nye oljefelt. De sa ja til feltene Tyrving, Breidablikk og Yggdrasil i Nordsjøen. Organisasjonene mente at tillatelsene var ulovlige. De mente også at staten må nekte nye oljefelt av hensyn til klima og miljø. Og at staten måtte se nærmere på virkningen oljefeltene har på miljøet.
Organisasjonene vant mot staten i Oslo tingrett 18. januar i år. Staten er uenig i dommen og har anket.
5. Klimaseier i Strasbourg
I april gikk en gruppe eldre damer til sak mot Sveits i domstolen for menneskerettigheter i Strasbourg.
Klimaendringer fører til dødelige hetebølger. Eldre kvinner er i risikogruppen for å dø av farlig varme. Og det er staten Sveits sin skyld, mente damene. Staten har ikke gjort nok for å beskytte kvinnene mot farlige klimaendringene, mente de.
Retten slo fast at Sveits hadde brutt menneskerettighetene. De hadde ikke gjort nok for å bekjempe klimaendringene. Dommen er historisk. Den kan få konsekvenser for svært mange andre land som ikke har gjort nok for klimaet.
Kilder: NRK, FN, Dagsavisen, NTB, Naturvernforbundet, Greenpeace