Tema

Hvert tiende minutt blir en kvinne i verden drept

Svært mange av disse drapene skjer i kvinnens eget hjem.

Tidlig i januar sto en hvit kiste på gulvet i kirken. Ved siden av sto en liten kiste med rosa farge. 34 år gamle Anette Prydz Sjursen ble drept i eget hjem. Politiet mener at ektemannen kvalte henne og datteren May Elin på tre år. Han har erkjent straffskyld for drapene.

Rundt om i verden skjer det hele tiden. Hvert tiende minutt blir en kvinne drept, ifølge FN. I forkant har mange av dem vært livredde i sitt eget hjem. Stedet der du skal slappe av og føle deg trygg.

Ofte er det ektemannen eller kjæresten som dreper.

Hjemmet er et utrygt sted for mange kvinner og jenter verden over.

Det sier Raphaelle Rafin til Klar Tale. Hun jobber i seksjonen Ending Violence Against Women hos UN Women.

85 000 drap på kvinner i 2023

UN Women er en organisasjon i FN. De jobber for kvinners rettigheter og likestilling. De kaller antallet kvinnedrap i verden for en pandemi.

Rafin sier statistikken viser at 85 000 kvinner og jenter ble drept med vilje i 2023. I 60 prosent av sakene var det partneren eller et annet familiemedlem som drepte kvinnen.

– I snitt ble en kvinne eller jente drept hvert tiende minutt i 2023.

Kvinner og jenter har større risiko for å bli drept hjemme enn menn og gutter. Rafin kaller det en universell utfordring. Det skjer i alle land og regioner av verden.

– Ingen områder er utelatt fra denne globale pandemien.

Bildet viser en kvinne som protesterer mot kvinnedrap i Nairobi i Kenya. Foto: AP Photo/Brian Inganga/NTB

Mer vold mot kvinner i Norge

I Norge var det mer vold i nære relasjoner i 2024 enn årene før. Det skriver NRK.

– Omfanget av vold i nære relasjoner og drap begått av partnere eller andre de står nær, bekymrer. Det sier Joakim Øren til Klar Tale.

Han er statssekretær i Justisdepartementet.

Hvorfor skjer dette, både i Norge og i verden ellers?

Ofre for langvarig vold

I Norge har vold over lengre tid preget sakene som ender i drap av kvinner.

Solveig Karin Bø Vatnar har forsket på partnerdrap ved Oslo universitetssykehus siden 2013.

Vatnar sier til NTB at i hele 70 prosent av sakene om partnerdrap har offeret også tidligere i forholdet vært utsatt for vold. Ofte har det også vært problemer med levekårene i forholdet, som økonomiske problemer eller helseproblemer.

Negativ påvirkning på internett

I verden generelt er årsakene til vold mot og drap på kvinner mange. Det mener Raphaelle Rafin i UN Women.

Diskriminering basert på kjønn og toleranse for vold mot kvinner er noen utfordringer. Samtidig har det de siste årene vært en vekst av nettsteder og sosiale mediekanaler der menn dyrker det maskuline, ifølge Rafin.

Skadelige sosiale normer og holdninger basert på kvinnehat blir forsterket. Det bidrar til å normalisere vold mot kvinner.

Hun mener det må bli gjort mer. Rafin sier kampanjen Metoo var med på å styrke mange kvinner. Samtidig førte den også til at noen fortsetter å skylde på ofrene.

Bildet viser en stor folkemengde og en plakat der det står Me too. Foto: AP Photo/Jae C. Hong/NTB

Flere tiltak på vei i Norge

Så hva gjør vi i Norge for å stoppe denne utviklingen?

Statssekretær Øren sier det tydeligste forvarselet om drap på kvinner er tidligere vold mot partner. Det viser forskningen. Derfor må politi og hjelpeapparat tidlig inn i situasjonen.

Også den norske forskerens funn viser at hvis det blir satt inn tiltak mot partnervold, er andelen drap lavere.

– Det gir håp, sier Vatnar.

Øren sier at regjeringen har lagt frem en plan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner. Det skjedde i desember 2023.

– Planen inneholder over 120 tiltak. Arbeidet med gjennomføringen av tiltakene i planen er godt i gang, sier Øren.

Regjeringen lagde også i høst en permanent kommisjon. Den skal gå gjennom alle partnerdrap og avdekke når systemet svikter.

Øren sier at politiet har mange måter å beskytte utsatte for vold i nære relasjoner på, som besøksforbud og omvendt voldsalarm.

Han viser også til gode resultater fra Oslo-politiet. De har jobbet etter en såkalt RISK-modell. Der jobber folk fra politiet og helsepersonell sammen for å forebygge ny vold i enkeltsaker.

– Regjeringen vil etablere RISK i alle politidistrikt, sier Øren.