MIN STEMME:

Ågot har afasi, men kjemper for andre

Ågot Valle var politiker i en toppjobb. Så mistet hun språket. Men Ågot gir aldri opp. Hun kjemper videre både for seg selv og andre.

– Jeg er fysioterapeut. Jeg har sittet på Stortinget i 12 år for SV. Jeg har vært medlem av Nobelkomiteen.

Ågot Valle rekker ut venstre hånd og hilser med fast blikk. Ordene hennes kommer sakte, men klart. Hun vet hva hun skal si nå. Senere går ordene i stå.

– Jeg ... sier hun. Så kommer det ikke mer.

– ... nei, sier Ågot, og senker blikket tankefullt mot gulvet. Hun rynker brynene. Hun leter etter ordene. Men de kommer ikke.

– Ekspressiv, sier hun. Hun strever med å få ut den første lyden i ordet.

«Ekspressiv afasi» er årsaken til at ordene blir borte. Afasi er en skade i hjernen. Senteret for språk virker dårligere. Ågot sliter med å finne ord når hun skal snakke. Hun forstår det du sier, men kan også slite med å knytte ord sammen med mening.

Afasi kommer som regel etter et hjerneslag. Ågot fikk slag i 2011.

– Det var 36 blodpropper, sier hun. Språket ble borte.

– Fra en dag til den neste, sier 74-åringen.

Det er slik Ågot snakker. Ordene kommer sakte og i korte setninger. De kommer lettere hvis hun har snakket om temaet før. Nye spørsmål er vanskeligere å svare på.

– Blir du frustrert fordi du ikke får sagt det du vil si?

– Ja!

Svaret lyder som et tungt sukk. Det blir sagt med et skjevt smil, men etterpå er Ågots øyne blanke.

Bildet viser Ågot Valle i stuen sin.

Hun var annerledes før. Da var hun en politiker med en travel stemme. Hun snakket for Sosialistisk Venstreparti (SV). Hun ble med i Nobelkomiteen i 2009. Hun var med på å gi fredsprisen til USAs president Barack Obama. I 2011 var hun stolt. Da kjempet hun fram prisen til tre kvinnelige politikere fra Liberia og Jemen.

Så fikk hun slaget. Hun var sykmeldt da Den europeiske union (EU) fikk fredsprisen i 2012. Det hadde aldri skjedd om hun fortsatt var i Nobelkomiteen. Det sa Ågot etterpå.

– Hvordan var du før slaget? Var du en person som snakket mye?

– Å, ja!

Ågot humrer. Hun snur rundt på rullestolen sin. Skyver seg fram på gulvet med den sterke venstrefoten.

Mannen Yngve Seterås kommer til. Han skjønner at hun leter etter en video av seg selv. En video der hun snakker om politikk før hun fikk slag.

– Yngve hjelper meg. Mye.

Ågot smiler mot ektemannen. Han er nesten alltid ved hennes side. Han støtter henne når hun reiser seg. Han lager kaffe. Han hjelper henne på med jakken. Han snakker for henne. Og han skjenner.

– Du må prøve å bruke ord, Ågot. Ikke bare vise, sier han med myndig bergenser-dialekt.

For Ågot svarer ofte på spørsmål ved å snu rullestolen og kjøre mot noe. Hun vil hente noe. For å vise. Men det er viktig at hun bruker språket i hverdagen også. For å trene seg opp, forklarer Yngve. Han kommer ofte til i samtalen. Han forteller der kona mangler ord. Han leder samtalen i riktig retning. Noen ganger blander Ågot også temaer, forklarer han.

– Blir du noen ganger irritert når Yngve snakker for deg?

– Å, nei! sier Ågot.

– Jo, du blir jo noen ganger det, sier Yngve til Ågot.

Til Klar Tale sier han:

– Men du må forstå at dette er en avtale mellom oss. Vi har vært et par i over 30 år. Vi forstår hverandre.

Noen tror at Ågot ikke forstår.

– Møter du mange fordommer?

– Ja, svarer Ågot. Hun ser tankefull ut.

– Å holde tale. Jeg er med i SV, sier Ågot sakte.

Yngve bryter inn igjen. SV har ikke noe med dette å gjøre, sier han. Eller har det? Forsøkte kanskje Ågot å forklare en følelse hun får under politiske samlinger?

Det har vært vanskelig på politiske møter, forteller Yngve. Ågot kan bli oversett. Folk snakker ikke med henne. Dette skjer i hverdagen også. For eksempel i butikken. Ågot skal kjøpe klær. Likevel snakker selgerne med Yngve.

Festlige lag med venner kan også være vanskelige.

– Vi sitter rundt middagsbordet. Alle er tålmodige i begynnelsen. De lar Ågot få tid til å snakke. Men etter hvert blir stemningen høyere. Samtalen går kjappere og temaet skifter ofte. Da blir Ågot etter hvert utenfor, forteller han.

– Jeg bidrar med min stemme. Utenrikskomiteen, sier Ågot.

Hun forteller hva hun er opptatt av. Internasjonal politikk er fortsatt hennes største interesse.

Ågot er også leder i Afasiforbundet i Bergen og omegn. Hun har kjempet for viktige saker, som felles kurs med logoped. Hun protesterte da det ble vanskeligere å få handikap-parkering i Bergen. Ågot fikk avisene til å skrive om saken.

Også Yngve jobber for afasisaken. Han er nestleder i det nasjonale Afasiforbundet.

– Det er vanskelig å finne fram i systemet. Ingen forteller deg hvilke rettigheter du har, sier han.

Ågot fikk beskjed om at det var kø for å få hjelp fra logoped. Hun måtte vente. Men egentlig hadde hun rett på det hele tiden, forteller Yngve.

– Du kan skaffe din egen private logoped. Så skal kommunen dekke det. Tenk at det tok sju år før vi oppdaget det, sier han.

Ågot og Yngve møttes i 1989. De var begge skilt, med barn på hver sin kant. De møttes etter en fotballkamp. I dag er Ågot frelst fan av laget Brann fra Bergen. Selv om hun er fra Trøndelag og før heiet på Rosenborg.

– Brann, Brann, ingen kan spille som Brann, Brann, Brann, synger Ågot og Yngve i kor. De feirer med kampsangen til Brann etter at Ågot har gått en runde på stuegulvet.

Bildet viser Ågot som sitter i rullestol og ser på at Yngve lager kaffe på kjøkkenet.

Hun er sliten etter å ha gått. Men hun presser seg selv likevel. Trening er viktig, sier den tidligere fysioterapeuten. Stuen er full av utstyr. Ågot sykler. Hun kaster ball. Hun gjør klemme-øvelser med hendene.

– Tør vi fortelle om cruiset? Eller blir du kastet ut av SV da, spør Yngve spøkefullt.

Ågot smiler og nikker. Cruise er lite miljøvennlig. Men det er en super måte å reise på for funksjonshemmede, forklarer Yngve.

Sist Ågot var på cruise, trente hun mye. En serbisk topptrener hadde ekstra jobb på cruiset.

– Det var hard trening, men nyttig, sier Ågot.

Treneren klarte faktisk å trene opp den delvis lamme armen. Ågot klarte å løfte den igjen.

– De norske fysioterapeutene bryr seg ikke om den lamme delen, sier Yngve.

Nå er armen blitt svakere igjen. For noen uker siden falt Ågot. Hun skadet seg. Nå må hun trene opp igjen både kropp og språk.

Men hun gir aldri opp. Ågot fortsetter å stå på.

– Jeg går til logoped fire til fem ganger i uken. Jeg er aktiv hver dag, sier hun.

– Ågot er en kampglad dame, sier Yngve stolt.

Ågot Valle vet hvor viktig det er å trene hvis du har afasi. Hun jobbet tidligere som fysioterapeut. Les mer om Ågot her: https://www.klartale.no/tema/agot-har-afasi-men-kjemper-for-andre-1.1531000 Les flere saker fra avisa Min stemme: https://www.klartale.no/landingpage/Tag/minstemme

Posted by Klar Tale on Thursday, June 6, 2019

Siste utgave

På forsiden nå