Tema

Dømt til ild og bål

De ble brent på bålet som hekser og trollmenn. Nå er deres historier blitt kunst.

I Vardø i Finnmark står et langt bygg. Bygget blir kalt hekse-monumentet. Det er et bygg til minne om 91 mennesker som ble henrettet her. De ble dømt for å være hekser.

Hekser ble brent på bålet i Norge på 1600-tallet. Derfor står det en stol i monumentet. Midt på setet brenner det. Det er en flamme som aldri skal slukne.

Rundt stolen er det sju  speil. Du kan se deg selv i speilene mens du går rundt flammen. En 100 meter lang og mørk korridor fører til den brennende stolen. 91 nakne lyspærer kaster lys over mørke plakater. De forteller historiene til alle menneskene som ble henrettet her. Kvinnene var norske. Mennene var samer.

En av dem var Quiwe Baarsen. 9. mai 1627 tilsto han; han hadde solgt en god vind til Nils Jonsen i Rognsrud. Det gjorde han ved å ta av seg den høyre støvelen av reinskinn. Han vasket foten i sjøvann. Så sa han «vind fra land, vind fra land». Og vinden kom. Han ble dømt til ild og bål i Alta.

Finnmark var det stedet i Norge der det ble henrettet flest mennesker på grunn av trolldom. De fleste som ble dømt til døden, var fra Vardø, Vadsø og småstedene rundt.

– På 1600-tallet trodde folk at nedgangen til helvete var i nord. Finnmark ligger langt mot nord. Her bodde samer og nordmenn side om side. Samer var kjent som trollmenn i hele Europa. Samtidig var det en tro på at djevelen kom til kvinner. Han ga dem kraft til å utføre trolldom, forteller Liv Helene Willumsen. Hun er historiker ved Universitetet i Tromsø. Willumsen har funnet fram til historiene du kan lese i minne-korridoren.

Kvinnene ble anklaget for umulige ting. Det kunne være at de fløy opp på fjelltopper eller gjorde seg om til dyr. Men anklagene endte som regel med det samme: Ild og bål. Det betyr at de dømte ble bundet til en påle og brent levende. 135 personer ble anklaget. 91 ble drept.

Kristen Olsdatter sto for retten i Vardø 13. januar 1655. Da innrømmet hun å ha forvandlet seg om til en sel. Så hadde hun veltet båten til Laurits Olsen, mens mannskapet fisket. Vitner sa at mannskapet hadde druknet. Hun ble dømt til ild og bål.

De mistenkte ble forhørt på festningen Vardøhus. Der ble de også torturert. Tilsto de ikke at de kunne gjøre mystiske ting, ble de bundet på hender og føtter. Så ble de kastet på havet.

Fløt de, var det bevis på at de var hekser. Sank de i vannet, så sa folk at Gud hadde benådet dem. De døde uansett.

Anne, Laurits Pedersens kone, sto for retten 13. juli 1610. Hun ble kastet på sjøen, men sank ikke. Derfor ble hun dømt til ild og bål. Halvparten av hennes og mannens eiendom ble gitt til kongen.

Folk trodde at det lå en inngang til helvete rett utenfor Vardø. Den lå under fjellet Domen. Herfra fløy smådjevlene ut for å møte heksene. Selve monumentet ligger på Steilneset, på den andre siden av fjorden. Det var her de ble henrettet. Mange av kvinnene tilsto å ha tilbedt djevelen. Det var ofte etter at de hadde blitt torturert. De ga navn på mange andre kvinner. Disse ble så dømt for å være med på trolldom.

Anne Edisdatter ble forhørt 24. november 1624. Hun tilsto at Satan kom til henne en natt. Senere lærte han henne å gjøre ondskap. Sammen med seks andre hekser hadde hun skapt en forferdelig storm. Guvernøren hadde druknet i stormen. Hun ble dømt til ild og bål.

Amerikanske Louise Bourgeois er kunstneren bak monumentet. Hun laget det sammen med arkitekten Peter Zumthor fra Sveits. Bourgeois fikk aldri se kunstverket stå ferdig. Hun døde i juni i fjor. Men hennes sønn har vært på besøk i Vardø flere ganger. Også dronning Sonja har vært der.

Dronningen åpnet monumentet i sommer. Det gjorde et sterkt inntrykk på henne.

– Det føltes som å gå en rettergang, sa hun til NRK.

Monumentet er verdt mange millioner kroner. Vardø fikk det i gave. Det står åpent hele dagen. Slik kan alle gå inn og oppleve heksenes urettferdige historie.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå