Kultur
Forsvarer bruk av torturscener
Norske David Menkin spiller i den nye filmen «Zero Dark Thirty». Han mener det ville være uansvarlig å ikke vise tortur i filmen.

Filmen «Zero Dark Thirty» er nominert til filmprisen Oscar. Den handler om jakten på terror-lederen Osama Bin Laden. Fredag har den premiere i Norge. Men mange er veldig kritiske til filmen. Den er laget av Kathryn Bigelow. Den slovenske filosofen Slavoj Žižek er blant dem som kritisere filmen.
– Det er ingen tvil, med denne filmen forsvarer hun det å gjøre tortur til noe normalt, skriver han om regissøren i den britiske avisa The Guardian.
Men David Menkin sier at Bigelow ikke hadde noe valg. Det var da hun skulle beskrive jakten på Bin Laden. Filmen viser blant annet tydelig hvordan «waterboarding» foregår. Det er en metode for tortur. Der blir en persons ansikt dekket med stoff. Så helles vann over. Det får personen til å føle at han eller hun holder på å drukne. Amerikanerne brukte denne metoden for å avhøre folk under jakten på Bin Laden.
– Dette skjedde. Vi vet ikke hvor mye informasjon amerikanerne fikk ut av torturen. Men det ville vært uansvarlig av en filmskaper ikke å ta det med, sier Menkin til nyhetsbyrået NTB.
Bigelow har skrevet et brev til avisa Los Angeles Times. Der forteller hun om sitt syn på saken. Hun skriver at alle som jobber med kunst, vet at det å beskrive noe, ikke betyr at du støtter det.
– I så fall ville ingen kunstner kunne male umenneskelige handlinger. Ingen forfatter kunne beskrive dem. Og ingen filmskaper ville kunne fordype seg i problematiske ting som skjer i vår tid, skriver hun.
«Zero Dark Thirty» måtte skrives om. Det var da Osama bin Laden ble drept i Pakistan 2. mai 2011. Da var Bigelow allerede godt i gang med å skrive filmen. Den handler om Maya. Hun er en ung agent i den amerikanske etterretningen CIA. Hun nekter å gi opp letingen etter lederen for terror-organisasjonen al-Qaida.
– Filmen handler om å gi 100 prosent for noe du tror på, selv når alle rundt deg mener det er feil. Det handler om én persons driv og kamp, sier Menkin. Han spiller en av kollegene til Maya.
Menkin forteller at reglene var strenge da filmen ble spilt inn i India.
– Vi fikk klar beskjed: La vi ut bilder eller oppdateringer på nettet, ville vi måtte slutte i jobben med én gang.
Menkin er stolt av å være en liten del av «Zero Dark Thirty». Filmen har også skapt nye muligheter for ham.
– jeg har akkurat gjennomført en jobb der jeg stilte rett på settet, uten å prøvespille først, røper Menkin.
Han mener terrorangrepet i Algerie i januar har bare gjort Bigelows film mer aktuell.
– Bin Laden var et symbol som Vesten kunne sikte på. Men al-Qaida er ikke én gruppe. Den består av mange små grupper. Terroren er som en slange med mange hoder. Kapper du av ett, dukker et annet opp, mener han.