Tema

Hvilken framtid vil Lali få?

Lali selger ballonger på stranda i Mumbai i India. Hun er én av 63 millioner jenter i verden som ikke går på skole.

I dag (tirsdag) er det Den internasjonale dagen for jenter. Den ble laget i 2011 av verdens-organisasjonen FN. Dagen handler om å få oppmerksomhet på hvordan jenter i verden har det. I Norge har vi det ganske bra. Men slik er det ikke i alle andre land. Jenter er fattigere enn gutter. 63 millioner jenter i verden får ikke gå på skole. De opplever vold og voldtekt. Flere jenter enn gutter dør før de fyller fem år. Og mange gifter seg mens de fortsatt er barn. Det skriver nettstedet fn.no.

Disse problemene går i arv. Det ønsker politikere og organisasjoner i verden å gjøre noe med. FN mener det vil gå bedre med flere land dersom det satses mer på jentene deres. FN har mål som kalles bærekraftsmål. De handler om fattigdom, ulikhet og klimaendringer. Blir målene oppfylt innen 2030, vil verden bli bedre for alle. Det finnes også et eget mål om jenters rettigheter; full likestilling mellom kjønnene, og gi mer makt til jenter og kvinner.

Malala Yousafzai har kjempet mye for unge jenter i verden. Hun er en ung politiker fra Pakistan. Hun er den yngste personen som har fått Nobels fredspris. Det skjedde i 2014. Da var hun bare 17 år gammel. Yousafzai jobber for at flere jenter skal få gå på skolen.

Organisasjonen Plan Norge mener den viktigste kvinnesaken er barneekteskap. Hvert år giftes 15 millioner jenter bort. Selv om de er yngre enn 18 år gamle. Jentene kan være så unge som to år når dette skjer. Bangladesh er et av de verste landene, ifølge Plan Norge.

Men tallet på ekteskap med jentebarn synker. Det hjelper å få ungdommen selv til å protestere mot slike ekteskap. Og jobbe for å endre lover i landene. Det sier Kjell Erik Øie til kanalen NRK, ifølge nyhetsbyrået NTB. Øye er generalsekretær i Plan Norge.

– I noen områder har vi klart å få ned antallet fra 70 og helt ned i 20 prosent, sier han.

Plan deler også ut sin egen jentepris tirsdag kveld. Det har de gjort siden 2012. De vil belønne jenter og kvinner som har jobbet for jenters rettigheter. I fjor var det dokumentarskaperen Deeyah Khan som fikk prisen. Hun har blant annet laget film om æresdrap.

Dette er noen av de nominerte i år:

- Amal Aden: for kamp for ytringsfrihet.

– Lily Bandehy: for kamp mot seksualiseringen av muslimske jentebarn.

- Safia Abdi Haase: for innsats for jenter og kvinner som jordmor og aktivist.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå