Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

VALG 2019:

Hvorfor vinner Sp Nord-Norge?

Folk i nord er møkka lei og «forbainna» fordi de mister jobber og tjenester. Det vinner Senterpartiet på. Men hvorfor taper Ap?

Trygve Slagsvold Vedum har grunn til å glise. Senterpartiet (Sp) er det største partiet i Nord-Norge. Det viser flere meningsmålinger.

Det er til sammen 80 ordførere i Nord-Norge. Etter valget kan omtrent halvparten av dem være fra Sp, ifølge avisa VG. Det betyr at Arbeiderpartiet (Ap) mister mange ordførere i nord.

– Det er to årsaker til at Sp er så populært i Nord-Norge, mener valgforsker Johannes Bergh. Han jobber ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo.

– Den ene årsaken er at Sp nyter godt av en nasjonal trend. Partiet gjør det godt over hele landet. De har klart å vinne velgere på en motstand mot regjeringen. Det er misnøye blant folk, sier Bergh.

Han nevner både politi-reformen og sammenslåingen av kommuner og fylker. Denne motstanden er spesielt stor i Nord-Norge, mener Bergh. Noe slår uheldig ut i nord fordi avstandene er så store. For eksempel sammenslåingen av Troms og Finnmark.

Bergh er selv oppvokst i Rana kommune i Nordland. Der er sentralisering av skole et hett tema før valget.

– Sp vinner også stemmer på mange lokale saker i Nord-Norge. Ungdomsskolen i Rana er et godt eksempel, sier Bergh.

 

Les mer om skolesaken og valget i Rana her. 

  Bildet viser ordfører Geir Waage i gågata i Mo i Rana.

KAMP: I Rana kommune er det kamp om ungdomsskolen.
Ordfører Geir Waage fra Arbeiderpartiet har mistet velgere. FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

 

Arbeiderpartiet har vært med å skape én stor ungdomsskole i Rana. Senterpartiet er blant partiene som er imot.

– Vi ser tydelig at saken innvirker på meningsmålingene, sier Hilde Lillerødvann. Hun er leder i Rana Senterparti.

Støtten er spesielt sterk blant dem mellom 30 år og 44 år.

– Dette er velgere som vi kan tenke oss har barn i skolen, sier Lillerødvann.

Hele 42,2 prosent i denne gruppa vil stemme på Sp i Rana. Det viste en meningsmåling fra juni, gjort av Infact for lokalavisa Rana Blad.

 

Her kan du laste ned Klar Tales valgavis gratis.

 

Skole og studier, helsetilbud, arbeidsplasser og politi. Dette er noen av områdene der folk i nord føler seg overkjørt. «Sentralisering» er et stikkord. Viktige tilbud samles i de største byene. Mindre steder mister tilbud.

– Sp er flinke til å sette ord på motstanden til folk: Det at politikere sitter i Oslo og tar beslutninger som ikke passer for folk i nord, forklarer Bergh.

Men hvorfor taper Ap på at folk er misfornøyde med regjeringen? 

– Jeg tror ikke det er direkte motstand mot Ap. Noen steder er det kanskje det, som i Rana. Men ellers tror jeg ikke folk er sinte på Ap. Det er nok heller det at Sp er mye tydeligere, sier Bergh.

Sp er rett og slett bedre til å vise fram politikken sin, ifølge valgforskeren. Mens Ap ikke er tydelig nok som opposisjons-parti. Ap klarer ikke å sette ord på det folk føler.

– Der er både Sp, Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Miljøpartiet De Grønne mye flinkere. Ap har heller ikke en like klar politikk som disse partiene på dette området. De kan ikke være like tydelige, sier Bergh.

 

Bildet viser mange mennesker samlet foran Jonas Gahr Støre. Han står med ryggen til. BESØK: Jonas Gahr Støre besøkte Nord-Norge.
Her er han i Mo i Rana. FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

 

Jonas Gahr Støre forsøker å vinne tilbake velgere i nord. Han reiste på tur i Nord-Norge i august. Han besøkte både Mosjøen, Mo i Rana og Bodø.

– Folk opplever at de er oversett, overhørt og noen ganger overkjørt, sa Støre til NTB på torget i Mo i Rana. Etterpå gjorde Sps leder narr av Støre. Dette slagordet har Støre stjålet fra Sp, mener Trygve Slagsvold Vedum.

Støre snakket også om by mot land da han besøkte Nord-Norge. Han advarer mot å sette by og land opp mot hverandre.

– Ap er opptatt av løsningene. Jeg opplever at Sp setter mye ord på protesten, men er veldig svake på løsningen, sa Støre.

– Opplever folk Ap som et arrogant parti?

– Ja, det tror jeg. Det har ofte vært et problem for Ap, sier Johannes Bergh.

– Ap har hatt makten lenge i mange kommuner, for eksempel Rana. Da er det lett å bli litt arrogant. Så kritikken er nok berettiget. Jeg skal ikke si at Ap har oppført seg arrogant i Rana. Jeg kjenner ikke saken godt nok. Men folk opplever det utvilsomt sånn, mener Bergh.

Han tror Arbeiderpartiet aldri vil bli det mektige partiet det en gang var.

– Nå er det blitt et «vanlig» parti. Ap må kjempe om velgerne ved hvert valg, sier Bergh.

 

Dette er noen av sakene som gjør folk i nord sinte:

Bildet viser folk med plakater og t-skjorter mot stengingen av Andøya flystasjon. – Andøya flystasjon i Nordland stenger. Det bestemte Stortinget i 2016. Ap var med på å avgjøre sakenSp er imot. Andøy mister mange arbeidsplasser. Flere mener også at avgjørelsen er både uklok og arrogant. 

– Politiet har endret måten de jobber på. Politi-reformen merkes godt i noen områder i Nord-Norge. Flere lensmannskontorer er blitt borte.

– Kommuner og fylker blir slått sammen. Fylkene Troms og Finnmark blir slått sammen med tvang. Folk i Finnmark har protestert. De mener de mister for mye makt og at avstandene blir for store. Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet har sagt at de vil se på sammenslåingen på nytt.

– Helsetilbud sentraliseres. Noen sykehus må stenge. Tilbud for fødende blir dårligere. Luftambulansen er endret. Det har ført til dårligere tilbud i Nord-Norge.

Bildet viser folk med plakater. De protesterer mot endringene ved Nord universitet. – Studiesteder stenger. Nord universitet gjør endringer i Nordland. De stenger studiestedene i Nesna og Sandnessjøen på Helgeland. Stedene mister utdanning for lærere og sykepleiere.

– Sandnessjøen er en by med særlig motgang, melder kanalen NRK, Der kan både studiet, sykehuset, tingretten og trafikkstasjonen forsvinne.

 

Andre kilder: NRK, iFinnmark