Norge

Iskanten flyttes nordover

Regjeringen vil ha en ny grense for havisen. Det kan gjøre det lettere å bore etter olje. Flere miljøvern-organisasjoner og politiske partier er mot at grensen flyttes.

ISKANTEN: Klima- og miljøminister Tine Sundtoft vil flytte grensen for havisen. Det kan bety mer leting etter olje i nord.
Publisert Sist oppdatert

Politikerne og oljeselskapene har vært opptatt av en grense i nord. Der er det is på havet. Det er viktig å ha isen fordi planteplankton lages der. Den er viktig mat for fisk og andre dyr i havet, og for fugler. Isen har flyttet litt på seg. Regjeringen vil nå sette en ny grense for havisen. Den går lenger nord, skriver nyhetsbyrået NTB.

Det er godt nytt for oljeselskapene. Det er ikke lov å drive oljeleting nær iskanten. Det står i samarbeids-avtalen mellom regjeringen og støttepartiene Kristelig Folkeparti (KrF) og Venstre. Nå kan oljeselskapene få nye muligheter til å bore.

Oljeminister Tord Lien vil lete etter olje lenger nord og øst enn før.

Organisasjonen Zero jobber for et rent naturmiljø. De kritiserer regjeringen for å flytte grensen for havisen. Prisen på olje har gått mye ned. Zero mener at vi bør finne andre ting å tjene penger på. De sier også at Stortinget skal snakke om saken. Da er det ikke sikkert regjeringen får lov til å flytte grensen. Det sier Kari Elisabeth Kaski til NTB. Kaski er nestleder i Zero.

Naturvern-forbundet reagerer også. De mener at iskanten til slutt kan forsvinne, hvis politikerne ikke jobber mot det. Årsaken er at vi slipper ut mye skadelige klimagasser. Det endrer klimaet.

Bellona og Greenpeace jobber også med miljøet, og er lite fornøyd.

Heller ikke KrF er begeistret. De vil ha iskanten lenger sør enn det regjeringen sier. Også Venstre mener den nye grensen er for langt nord. Venstre og KrF samarbeider med regjeringen. Stortinget skal snakke om saken i løpet av våren.

Arbeiderpartiet (Ap) ber miljøminister Tine Sundtoft forklare hvorfor de vil flytte grensen.

Oljeleting i nord har vært et mye diskutert tema. KrF mener ny grense gjør det lettere å få lete etter olje i Barentshavet.

Naturvern-forbundet mener også at det åpner for oljeleting i områder som er viktig for blant annet fisk. I Barentshavet og Lofoten kan flere arter bli truet av oljeleting.

LES OGSÅ: Vil ikke pumpe opp mindre olje