Tema
Bilde 1 av 3

– Jeg savner familien aller mest i jula

Jula i Polen er familietid. Men kjenner du noen uten familie, inviterer du dem også.

Marlena Nagadowska tenker tilbake på den magiske ventetiden. Hennes barndoms jul var i en liten bygd utenfor Warszawa i Polen. Hun og broren ville så gjerne smake på de gode julekakene. Men mamma sa de måtte vente.

– Jeg ryddet og vasket huset. Mamma laget mat. Vi måtte dele på jobben. Jeg husker at jeg ventet på pierogiene og resten av den gode julematen, forteller Nagadowska til Klar Tale.

De ventet til den første stjernen viste seg på kveldshimmelen julaften. Så kunne de endelig gå til bords.

På bordet stod pierogier, en type melboller fylt med surkål og sopp. Julemiddagen inneholdt også rødbete-suppe med bitte små pierogier formet som ører, og karpe-fisk.

– Gammel tradisjon sier at du skal ha 12 retter på julaften. Men nå klarer ikke folk å lage så mye mat. Ikke hjemme hos oss i hvert fall, sier Nagadowska.

31-åringen kom til Norge i 2014 for å jobbe. Bestemoren gråt da barnebarnet feiret jul i Norge for første gang.

– For meg er jula en veldig varm familietid. Alle samles og sitter ved bordet. Vi spiser deilig mat, prater og går i kirken, sier hun.

1. juledag feirer de at Jesusbarnet er født. Da kan de endelig spise kjøtt og resten av maten de har laget til jul.

– Under julemiddagen pleier vi å holde av en plass rundt bordet. Den er til en person som skulle vært med oss. Det stod alltid en tom tallerken til min pappa. Han døde da jeg var liten, forteller Nagadowska.

Tradisjonen skal minne om Josef og Maria som ikke fikk plass i herberget. Maria måtte føde Jesusbarnet i en stall.

– Hvis noen skulle banke på døren, åpner vi. Vi lar personen være sammen med oss. I bygden jeg kommer fra, finnes mennesker som ikke har familie. Andre er alkoholikere eller er gamle og alene. De blir invitert til å feire jul hjemme hos noen, sier hun.

Nagadowska savner familien aller mest i jula.

– Heldigvis kommer mamma og feirer jul hos meg i år. Det blir hennes første gang i Norge. Hun skal ta med litt polsk julemat. Vi skal gå i kirken og på julemarked, sier hun.

Som i Norge, kjøper folk i Polen flere og større julegaver til hverandre enn før.

– Jeg fikk ingen gaver da jeg var liten. Vi hadde ikke penger til det. Vi hadde bare juletre. Men nå begynner vi å kjøpe små gaver til hverandre, forteller Nagadowska.

Én juletradisjon er spesielt viktig for henne. Den har hun tatt med seg til Norge. I Polen deler kirken ut en slags kjeks pyntet med et julemotiv. Det kalles oblat. Hver person deler sin kjeks med resten av familien.

– Vi brekker av en liten bit til hver person. Så sier du hva du ønsker for denne personen gjennom det neste året, forklarer hun.

– Jeg liker å si noe fint til mine nærmeste. Spesielt til mamma. Det er en måte å takke henne for alt hun har gjort for meg. Jeg ønsker henne en bedre framtid. Og kanskje sier jeg unnskyld for noe jeg har gjort. Det er en fin tradisjon. Det gjør at jeg ikke føler at jeg må få noen gaver, sier Nagadowska.

Vil du lese mer om hvordan folk med ulik bakgrunn feirer jul i Norge? Klar Tale snakket med noen av leserne våre

Adela Briciu og Titus Paul Stoica har bakgrunn fra Romania: – Jula er bare kosetid

Elizabeth Laney-Mortensen fra USA blander tradisjonene: Feirer norsk og amerikansk jul

Seyran Payam May Mah feiret sin første jul som 42-åring: – Jula får fram det beste i oss

Marija Drocic Benasic kommer fra Kroatia: – Jula betyr nytt liv og kjærlighet

Craig Aaen Stockdale og andre briter drømmer om snø: – Ingen hvit jul der jeg kommer fra

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå