Tema
Bilde 1 av 5

Lyser opp det mørke koronaåret

Vi går en mer usosial jul i møte. Flere svarer med å tenne lys og finne fram julepynten.

Lyslenker slynger seg tett rundt trærne i hagen. Fra taket på garasjen blinker små lys som stjerner. Adventsstaken står i vinduet. Stjerna dingler like ved. Snart fyller lukta av ribbe og pinnekjøtt hjemmene våre.

I et lokalmiljø på Nordstrand i Oslo har de lagt en plan. De har startet en helt ny aksjon med lys. De kaller den «lys i mørke».

– Her i området pleier vi å møtes for å tenne julegrana på torget. Det skjer jo ikke i år, sier Karen Johanne Strømstad til Klar Tale. Hun er daglig leder i Nordstrand Kulturarena. 600 til 800 personer pleier å være med under tenningen. Nissen kommer. Men korona stopper tradisjonen.

Bildet viser Karen Johanne Strømstad som tenner en fakkel.

Hver søndag framover før jul håper de at Nordstrand lyser opp. De ber alle tenne et lys eller en fakkel der de er. Da gjør folk noe sammen, uten å være sammen. Flere har startet aksjonen. Både det lokale skolekorpset og kirken er med.

Sist søndag klokken 17 tente de lysene. De gjentar dette på samme tid neste søndag. De synger sangen «Tenn lys».

– Vi håper det sprer seg mer og mer. Hvert lys teller, sier Strømstad. Hun tror mange føler seg alene i pandemien. Derfor ønsker de å gjøre noe som gleder.

Andre har tenkt lignende tanker. I Førde i Vestland henger de opp lys formet som hjerter. Trenden sprer seg til Bergen. Hensikten er å glede folk i en vanskelig tid, ifølge avisa Firda. Andre har pyntet til jul ekstra tidlig, med nisser og lys. Slik er det flere steder i landet.

Også på Nordstrand har folk pyntet tidlig. Det har Strømstad lagt merke til. Og hun bekrefter at julegrana får ha lys på seg – også i år.

Ole André Solbakken er professor i psykologi. Han jobber ved Universitetet i Oslo. Han har lagt merke til en endring i nabolaget sitt. Folk har pyntet tidligere også der.

– Hvorfor gjør folk det?

– Det har vært et mørkt og stritt år, sier han. Og da svarer mange av oss med å pynte. Det er en ting vi kan gjøre som er positivt. De fleste tenker på jula som noe positivt. Vi pynter, gir hverandre gaver og tenner lys, forklarer han.

– I år har vi et enda større behov for dette, tror Solbakken.

Vi pynter ikke bare for oss selv. Vi gjør det for hverandre. Og det samler oss. Vi viser hverandre kjærlighet og omsorg, ifølge professoren.

Bildet viser ei julestjerne.

Pandemien er tøff å takle. Noen av oss må feire jul uten våre kjære. Andre har ingen jobb lenger. Også helseminister Bent Høie oppfordret oss til å henge opp julestjerna. Kanskje hjelper det litt?

Lys og pynt er positivt, mener Solbakken. Har du det tungt, og vil tenne et lys, så er det bare bra. Men noen kan reagere med å bli mer triste. All julekosen minner dem på hvor vanskelig de har det selv. Og så er det sikkert noen som irriterer seg over all pyntingen, sier Solbakken.

– Men det synes jeg ikke skal stoppe alle andre.

– Har du pyntet selv?

– Jeg har nettopp kjøpt inn nye lys, sier professoren fredag ettermiddag. Han skulle bruke søndagen til å pynte hjemmet.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå