Norge

Mintes angrepet på Utøya

Torsdag snakket statsminister Jens Stoltenberg til ungdommene på AUFs sommerleir. Han mintes angrepet på leiren på Utøya i 2011.

BESØK: : Statsminister Jens Stoltenberg besøker AUF's sommerleir på Gulsrud leirsted ved Tyrifjorden fredag.
Publisert Sist oppdatert

Jens Stoltenberg mintes terroren på Utøya da han snakket til de engasjerte ungdommene på årets sommerleir for AUF. Statsministeren og lederen av Arbeiderpartiet besøkte Aps ungdomspartis leir på Gulsrud ved Tyrifjorden. Det er ikke langt fra Utøya. Det var der Anders Behring Breivik drepte 69 ungdommer på AUF-leir. Det skjedde 22. juli 2011.

– Det som gjør AUF ekstra flott, er at dere er opptatt av grunnleggende spørsmål i vår tid. I over 100 år har AUF sett mot verden og engasjert seg for rettferdighet. De har også engasjert seg for frihet og fred. 22. juli 2011 så verden mot AUF. De så terrorens fryktelige ansikt. De så også noe annet. De så et AUF som ikke ropte på hevn. AUF sto fast på sine verdier. De så et AUF som ble et forbilde. Det skal dere være stolte av i dag, sa Stoltenberg til ungdommene .De satt på en solfylt gresslette. Det er et av symbolene som følger Ap-ungdommene fra Utøya til Gulsrud.

LES MER HER: Klar for ny sommerleir ved Tyrifjorden

Stoltenberg presenterte Ap som et «Ja-parti». Han jobbet med å få med seg AUF-erne til valgkamp.

– For å si ja til noe, må du også si nei til noe annet. Jeg har for eksempel aldri møtt en politiker noe sted som ikke er for god eldreomsorg. Men jeg har møtt politikere som ikke har råd til god eldreomsorg. Det er fordi de har brukt opp pengene på skattelettelser eller noe annet, sier Stoltenberg til NTB.

I talen ramset han opp flere eksempler på hva Ap sier nei til, for å kunne si ja til det de vil.

– Vi går til valg på en politikk som skal forsterke og forbedre velferden vi har i samfunnet. Valgkamp handler om å velge. Vi skal si ja til å føre en fortsatt ansvarlig politikk. Da kan vi si ja til å ansette flere i helsevesenet. Vi kan også investere i bedre medisinsk utstyr og utdanne flere lærere, sier statsministeren til NTB.

– Det er også et viktig poeng at vi sier ja til mer likestilling. Derfor sier vi ja til pappapermisjon og nei til mer kontantstøtte. Det er også et viktig veivalg, sa Stoltenberg. Han viste til at AUF-leder Eskil Pedersen nettopp nevnte dette i sin tale.

Under størsteparten av talen rettet Stoltenberg blikket ut over landets grenser.

– Internasjonale politiske spørsmål får liten oppmerksomhet i valgkampen. Men dette var en fin anledning. Det er siden AUF jobber for en bedre verden, sier Stoltenberg.

I talen snakket han om klimautfordringene. Han sa at Norge skal være en pådriver for en internasjonal avtale. Han snakket om barnedødelighet og fattigdom. Det kommer av at verdens rikdom og ressurser er fordelt urettferdig. Og han snakket om fred, stabilitet og sikkerhet. Der viste statsministeren til både Syria og Egypt.

– Vi er dypt urolige for det som skjer. Det har vært dramatiske døgn. Vi vet fortsatt ikke hvordan dette utvikler seg. Egypt kastet Mubarak og fikk en folkevalgt president. Men landet har ikke noen demokratisk kultur. Verken regjering eller opposisjon har klart å finne nasjonal enighet som landet trenger, sa Stoltenberg.

Statsministeren snakket også om at hæren hadde tatt over makten i landet.

– Vi er opptatt av at alle parter avstår fra vold. Nå må grunnleggende rettigheter beskyttes. Det må snarest avholdes valg.

Stoltenberg fortalte også ungdommene om valgkampen i 1993. Det året var temaet for en paneldebatt på AUFs sommerleir «25 prosent – hva nå?».

– Det diskuterte vi om sommeren. I valget to måneder senere fikk vi 36,9 prosent. Vi vet også at målinger spriker. Vi vet at svært mange bestemmer seg først under innspurten av valgkampen. De har ikke bestemt seg ennå. Det er tidlig i september det gjelder, sa Stoltenberg.

Etter talen skulle Ap-lederen ta runden rundt i teltleiren.