Tema

Slik skal de redde biene

Biene i Norge er truet. Regjeringen har laget en plan for å redde dem.

Biene er truet. De kjemper for sitt eget liv. Siden 2010 har bier fløyet inn på den norske rødlista. Det er en liste som viser hvilke arter som kan dø ut.

12 forskjellige typer bier har forsvunnet her i landet. Det har skjedd i løpet av de siste 50 årene, skriver Artsdatabanken. Nettstedet kartlegger arter i Norge.

Biene er med på å redde folk i verden fra sult. De sprer pollen, som er viktig for blomster. Blomstene er med på å gjøre at jorda fungerer som den skal.

Mennesker har lenge visste at bier er viktige. Det er blitt funnet eldgamle malerier av bier i huler. Noen malerier er så gamle som 12.000 år. De viser at folk lager honning. På 1700-tallet startet folk med å huse bier i Norge, også kalt birøkting.

I Norge hjelper bier til med å lage mye av maten vi spiser. Det gjelder 30 prosent av maten vår. Nesten 80 prosent av blomstene i Europa får pollen av insekter.

Regjeringen har laget en plan for å redde bier og insekter i Norge.

– Over 200 arter er truet i Norge. Det er 35 ulike typer humler blant dem, sier Ola Elvestuen til nyhetsbyrået NTB. Han er klima- og miljøminister for partiet Venstre (V).

Partiene i Norge vil skape en møteplass for forskere, organisasjoner og byråkrater.

– Alle som eier store områder, kan hjelpe humler, bier og andre insekter. Det gjelder bønder, de som har hage og de som steller med parkene, sier Jon Georg Dale til NTB. Han er landbruks- og matminister for Fremskrittspartiet (FrP).

Den nye planen har flere mål:

Få bedre kunnskap. Regjeringen vil finne ut av hva som er gode områder for bier å leve i. De vil vite hva som truer  og hva folk kan gjøre. Det gjelder også andre insekter som bærer pollen.

Få flere gode områder som biene kan leve i.

Gi informasjon om bier til alle i Norge.

Ta mer hensyn til bier og insekter. Det gjelder for eksempel når vi bygger nye veier eller nye hus.

Regjeringen har ett viktig hovedmål: at biene og insektene skal fortsette å spre pollen. De skal ikke dø ut.

Mer fra Tema

Siste utgave

På forsiden nå