Verden

– 1.750 flyktninger har druknet

Hittil i år har 1.750 flyktninger druknet i Middelhavet. Det er 30 ganger flere enn på samme tid i fjor. Norge gir 50 millioner til arbeidet med flyktninger.

Flyktningenes farlige ferd over Middelhavet krever stadig flere ofre. Så langt i år har 1.750 flyktninger druknet på veien, ifølge Den internasjonale flyktning-organisasjonen (IOM). I fjor på samme tid døde 56 flyktninger. De forsøkte å krysse Middelhavet. Båtene setter ut fra kysten av Nord-Afrika med kurs mot Europa.
–Vi tror at dødstallet så langt er over 30 ganger så høyt som på samme tid i fjor, sier Joel Millman. Han er organisasjonens talsmann.
Den norske regjeringen vil gi 50 millioner kroner. Pengene skal fordeles gjennom verdens-organisasjonen FN og andre organisasjoner. Det sa utenriksminister Børge Brende på et pressemøte i Roma i Italia tirsdag. Da var han sammen med Italias utenriksminister Paolo Gentiloni.
– Takk for arbeidet dere gjør. Dere kan ikke møte denne utfordringen alene, sa Brende til Gentiloni.
Flyktningstrømmen over Middelhavet var det de to utenriksminsterne snakket om.
– I denne tragedien setter vi stor pris på bidraget, fortsatte den italienske utenriksministeren.
FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) får hoveddelen av de norske pengene. Pengene skal støtte UNHCRs innsats i land i Afrika, spesielt der mange flyktninger kommer til og reiser fra. Det gjelder blant andre for flyktninger fra Syria og Eritrea. Norge vil også støtte Flyktninghjelpens utdanningsprogram i Etiopia. Det er for eritreiske flyktninger. Støtten skal også brukes på samarbeidet med IOM.
Norge vil bidra med et sivilt skip. Det sa statsminister Erna Solberg mandag. Det skal skje gjennom operasjon Triton i Middelhavet, og være på plass før 1. august. Hjelpen kommer etter at 800 flyktninger døde i helga. Det skjedde da en båt med flyktninger kantret utenfor Libya. Over 300 mennesker skal ha vært låst inne da båten kantret.

LES MER HER: 800 døde i Middelhavet

LES OGSÅ: – Dette kan ikke fortsette

Siste utgave

På forsiden nå