Verden
Bildet viser president Barack Obama som står ved et jorde sammen med en gruppe bønder.

Tror ikke på klima-krisen

Avlinger i USA er ødelagt av tørke i sommer. Men bøndene tror ikke mennesker har skapt endringer i klimaet.

Amerikanske bønder har slitt i sommer. Det er hetebølge og tørke i Midtvesten i USA. Men bøndene tror ikke på at forurensing har skapt klima-endringene.

– Det er mer Gud og naturen som bestemmer, enn at det er skapt av mennesker, sier Kevin Mainord til den amerikanske avisa Financial Times (FT). Han dyrker mais i delstaten Missouri.

Tørken og hetebølgen i USA er den verste på over 50 år. 2011 var også et vanskelig år for bøndene i Midtvesten. Da hadde de flom.

LES MER HER: Verste tørke i USA på over 50 år

Elva Mississippi har tørket ut så mye at båter ikke kommer fram. Det ødelegger for transport av varer. Onsdag ble det i tillegg meldt om over 60 branner. Det var i flere delstater, fra Virginia i øst til California i vest.

Håpet er at regnet skal komme i slutten av august. Men det er uansett for sent til å redde avlingene. De er allerede altfor skadet av tørken.

I tillegg kan bøndene måtte kaste planter. Det er fordi de inneholder for mye av stoffet nitrogen. Også det skyldes tørken. Tørken gjør at stoffet samler seg opp i stilkene. Da blir plantene giftige.

LES MER HER: Obama ber om krisehjelp

Forskere har lenge advart om at forurensing vil endre været. De har sagt at vi vil få mer ekstremt vær - som flom og tørke.

Men amerikanske bønder tror dem ikke. Det viser en undersøkelse gjort at universitetet Iowa State. 68 prosent av bøndene i delstaten Iowa svarer at de ser at klimaet endrer seg. Men bare 10 prosent mener klimaet endrer seg på grunn av noe mennesker har gjort.

Det handler mye om politikk. Bøndene vil ha det lettere, ikke vanskeligere. Organisasjonene til bøndene jobber hardt for å påvirke politikerne i USA. Bøndene vil at politikerne ikke skal bry seg om klimaet. I stedet vil de ha mer støtte og færre regler som hindrer dem.

Eksperter mener vi får regn fordi verden er blitt varmere. Høyere temperaturer gjør at skyene holder på mer fuktighet. Derfor blir det store regn-skyller når regnet først kommer.

– Varmere vær og mer regn er ting vi har snakket om. Det er faktisk i ferd med å skje. Noe er i ferd med å endre seg. Det er viktig å forstå hvor store disse endringene er, sier Jerry Hatfield. Han forsker på landbruk for Landbruks-departementet i USA.

LES MER HER: – Det blir mer regn i framtiden

Men hvorfor er det tørke, og ikke regn i USA? Mange forskere er ikke sikre på at tørken har noe med klima-endringer å gjøre. Likevel forsker de på saken, for å se om det kan være en sammenheng. Store organisasjoner er i gang. Det gjelder både NASA, Storbritannias meteorologiske institutt og National Oceanic and Atmospheric Administration i USA.

Det er ikke bare USA som sliter når det er tørke i landet. Over hele verden stiger prisene på mais, soyabønner og hvete. Det kan bidra til sult, mer fattigdom og politisk uro.

Også deler av Australia, India og Europa har tørke. Det har fått Frankrike og USA til å bli bekymret. De vil kanskje ha et krisemøte om saken til høsten. Der vil de diskutere om de må lage regler slik at mat-prisene ikke stiger enda mer.

Mer fra Verden

På forsiden nå