Verden

Sinte for tegninger av naken Muhammed

Hundrevis av mennesker i Iran og Afghanistan protesterte mot Frankrike torsdag. De er sinte på grunn av tegninger av profeten Muhammed.

I forrige uke protesterte muslimer over hele verden mot den islam-kritiske filmen «Muslimers uskyld». Nå er nye protester i gang. Denne gangen er folk sinte på tegninger av profeten Muhammed i et fransk blad. På en av tegningene er Muhammed naken.

Tegningene står på trykk i det satiriske bladet Charlie Hebdo. Satire er humor som gjør narr av personer eller hendelser. Det kan for eksempel være politisk humor.

LES MER HER: Filmskaper frykter for livet

Bladet kom i salg onsdag ettermiddag. Like etter varslet Frankrike at de vil stenge ambassader og skoler i rundt 20 land. Noen ble stengt allerede onsdag, men de fleste blir stengt fredag. Da ventes det mange protester etter muslimenes fredagsbønn.

Men allerede torsdag protesterte hundrevis av mennesker i Iran og Afghanistan mot USA og Frankrike. Demonstrasjonene førte ikke til vold.

LES MER HER: Redd for flere angrep

Muslimske ledere i Egypt og Libanon mener tegningene er krenkende og vil føre til mer uro.

– Selvfølgelig vil dette gjøre folk sintere. Det vil øke spenningen i en tid der de allerede er farlig høye, sier Nabil Rahim i Libanon. Han er en leder innen den muslimske trosretningen salafistene.

Den katolske kirken er enig.

– Dette truer med å helle mer bensin på bålet, skriver Vatikanets offisielle avis, Osservatore Romano.

LES MER HER: Brannbombe mot humor-blad i Paris

Bladet Charlie Hebdo holder til i Paris. Der holdt politiet vakt utenfor redaksjonen etter at Muhammed-tegningen ble trykket. I fjor ble det kastet en brannbombe mot redaksjonen. Også da trykket de satiriske tegninger av Muhammed. I 2006 trykket bladet også de samme Muhammed-tegningene som skapte problemer for den danske avisa Jyllands-Posten.

Stephane Charbonnier er redaktør i bladet. Han ber Frankrike forsvare pressefriheten og ikke la seg påvirke av «latterlige klovner».

Charbonnier mener heller ikke at det var feil å trykke tegningene så kort etter bråket med filmen «Muslimers uskyld».

– Hvis vi skal se alt i en sånn sammenheng, vil vi ikke kunne snakke om noe som helst lenger. Det vil være slutt på den satiriske pressen, sier han.

Han innrømmer at noen av tegningene er provoserende. Men han mener ikke bladet kan anklages for å hisse opp stemningen.

– Det er som å si til en kvinne som er blitt voldtatt, at det er hennes skyld fordi hun hadde på seg miniskjørt, sier han.

Tegningen på forsiden av Charlie Hebdo gjør også folk sinte. Den viser en muslim i rullestol som kjøres av en jøde. Teksten sier «Ikke gjør narr av oss». På tegningen står det også «Intouchables 2», («De som ikke må røres 2»). Spøken spiller på tittelen til en fransk film.

Mer fra Verden

På forsiden nå