Verden
Bildet viser mange ungdommer utenfor en skole i Göteborg i Sverige. Hundrevis av ungdommer ville ta hevn for sladder på nettet. En 17 år gammel jente hadde fått skylden for å ha spredd sexrykter. Hun sier at hun ikke gjorde det.

Sexrykter skapte uro

Hundrevis av ungdommer ved en svensk skole ville tirsdag hevne seg på en jente. De mente hun hadde spredd sexrykter om andre på nettet.

Det ble uro utenfor en skole i Göteborg i Sverige tirsdag. Hundrevis av ungdommer vill hevne seg på en jente. De mente hun hadde spredd sexrykter om andre i sosiale medier. Den 17 år gamle jenta sier hun ikke har gjort det. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Ungdommene begynte å samle seg utenfor den videregående skolen tirsdag morgen. Utover dagen ble det mer og mer uro. Det så ut til å overraske politiet. Folk kastet steiner og flasker mot politiet og andre som var i nærheten. Det gikk også ut over folk som var i gater i nærheten.

– På ett tidspunkt hadde vi ikke situasjonen under kontroll. Det innrømmet Björ Blixter til nyhetsbyrået TT tirsdag ettermiddag. Han er talsmann for politiet i Västra Götaland.

Svenske medier fikk etter hvert inn et videoopptak av uroen. Det viser en jente som ble slengt i bakken og angrepet av en gruppe ungdommer. Det var ikke kjent hvem jenta på videoen var.

Nesten 30 politifolk ble satt inn. De fikk hjelp av et helikopter. 27 ungdommer ble pågrepet.

Da ungdommene strømmet til skolen, ble all trafikk i området stanset. Gatene ble sperret for både biler, busser og trikker.

Ungdommer gikk løs på biler og hus i området. Rundt 30 politifolk og et politihelikopter var ikke nok. De klarte ikke å roe dem ned.

– Demonstrantene sparker i stykker lyktestolper og hopper på biler. De går helt berserk, fortalte 44 år gamle Antonio Raunegger til avisa Aftonbladet.

Bråket spredte seg også til et kjøpesenter i nærheten. Men i rundt klokka 14.00 meldte politiet at situasjonen var i ferd med å roe seg. Det gjaldt både utenfor skolen og på kjøpesenteret.

Noen hadde lagt ut rykter om sex og bilder av over 200 jenter på Instagram. Det er en tjeneste hvor folk kan dele bilder med hverandre på nettet. Slik startet bråket ved skolen Plusgymnasiet.

Ofrene ble blant annet kalt horer. Instagram-kontoen fikk raskt 7.000 følgere.

En 17 år gammel jente fikk skylden. Det gjorde folk rasende. Noen laget en side på nettsamfunnet Facebook. Der oppfordret de folk til å ta jenta. Hun er elev ved Plusgymnasiet.

17-åringen ble tirsdag avhørt av politiet. Hun nekter for å ha spredt ryktene på Instagram.

– Jeg har vært i avhør hos politiet. Men jeg er falsk anklaget. Jeg har ikke gjort dette. Andre har laget kontoen på Instagram, sier hun til den svenske avisa Expressen.

Jenta sier at det også er lagt ut bilde og krenkende beskrivelser av henne.

– Den personen som virkelig ville ødelegge for meg, har lyktes nå, sier 17-åringen.

Jenta er nå på hemmelig adresse.

– Jeg vet ikke når jeg kan dra tilbake på skolen. Politiet bestemmer. Jeg blir værende der jeg er. Her er jeg i sikkerhet, sier hun.

Mer fra Verden

På forsiden nå