Verden

Full katastrofe på Filippinene

Folk er desperate på Filippinene. Butikker blir plyndret for mat og vann. Minst 12.000 mennesker er døde etter uværet.

Fredag traff en tyfon Filippinene. Det er et svært kraftig tropisk uvær.

Uværet var et av de kraftigste i historien. Foreløpig er det meldt om 12.000 døde, men tallet er antagelig høyere. I områdene som ble truffet, bor det 4,5 millioner folk, skriver nrk.no.

Byen Tacloban er spesielt hardt skadet. Her ligger husene knust. Alt er ødelagt. Bare i Tacloban og området rundt kan så mange som 10.000 mennesker være døde.

Folk er desperate, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Alt er borte. Folk går som zombier på jakt etter mat, sier medisinstudenten Jenny Chu.

– Folk blir voldelige. De plyndrer butikker og kjøpesentre for å finne mat, ris og melk. Jeg frykter at folk vil drepe hverandre på grunn av sult i løpet av uka, sier læreren Andre Pomeda.

President Benigno Aquino sender 300 soldater og politifolk til Tacloban for å prøve å roe folk ned.

Nå trenger Filippinene hjelp fra resten av verden. Den europeiske union (EU) gir i første omgang 3 millioner euro for å hjelpe. Norge gir 20 millioner kroner. Vi sender også folk for å hjelpe fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Flere hjelpe-organisasjoner fra hele verden er på vei med folk til Filippinene. Men det er vanskelig å hjelpe folk. Veier og bruer er ødelagt. Det er ikke lett å nå fram til folk.

Tyfonen har fått navnet Haiyan. Uværet har også truffet Vietnam og Kina. Men det er ikke så kraftig lenger. I Kina er det foreløpig meldt om tre døde, skriver NTB.

Mer fra Verden

På forsiden nå