Verden

Norsk radar til Mars

Forsvarets forsvars-institutt har fått et nytt oppdrag. De skal lage en radar som skal sendes til Mars.

Den amerikanske romfarts-organisasjonen NASA skal sende en ny romsonde til planeten Mars. Det er ingen folk på romsonden, men den har med seg vitenskapelig utstyr.

En norsk radar skal sendes opp med det nye fartøyet. Radaren skal lages hos Forsvarets forsvars-institutt (FFI),  skriver nyhetsbyrået NTB. Seks andre instrumenter skal også sendes opp med romsonden. Den norske radaren kan se hva som er nede i bakken. Den kan hjelpe til å finne hvilke typer stein og jord romfartøyet kjører over. Målet er å finne steder hvor det har vært vann på planeten.

– En stor ære, og en fin utfordring, sier FFIs sjef John-Mikal Størdal.

Romfartøyet skal gjøre klart for en tur med astronauter til Mars i framtiden. Det sier NASA.

– I dag tar vi nok et skritt på veien mot Mars, sa Charles Bolden da nyheten ble presentert torsdag kveld. Bolden er sjef for NASA.

Det nye romfartøyet får navnet Curiosity 2. Den blir nesten helt helt lik Curiosity, som landet på Mars i 2012. Men Curiosity 2 vil ha helt nye instrumenter om bord.

LES MER HER: Gleder seg til en sommer med romfart

NASA kaller Curiosity 2 for et laboratorium med hjul på. NASA-forsker Michael Meyer sa at den norske radaren for første gang vil det gjøre mulig å se hva som er under bakken på Mars.

Mer fra Verden

På forsiden nå