Verden
Bildet viser fredsprisvinner Malala Yousafzai.

Tror Malala er agent for CIA

Ikke alle er like glade for at Malala Yousafzai får årets fredspris.

Fredag ble det kjent at Nobels fredspris 2014 går til Malala Yousafzai og Kailash Satyrarthi. De jobber begge for at barn skal få gå på skole.

Ingen hadde gjettet at indiske Satyrarthi skulle få prisen. Men pakistanske Malala var regnet som en stor favoritt på forhånd.

– Malala var jo ikke veldig overraskende. Men Satyarthis navn har jeg ikke sett nevnt, sier Kristian Berg Harpviken til nyhetsbyrået NTB. Harpviken er leder for PRIO. Det er et institutt som forsker på fred.

LES MER HER: Malala får Nobels fredspris

Han sier at prisen kan skape bråk i Pakistan. Der er ikke Malala godt likt av alle. Flere tror hun jobber for Vesten i et slags komplott.

– Der er det mange som ser henne som en vestlig agent, sier Harpviken.

Det sier også journalisten og statsviteren Raja Faisal.

– Mennesker i Pakistan tror hun jobber for Vesten. De er mistenksomme mot henne, sier Faisal til nyhetsbyrået NTB.

Han forteller at de fleste skeptikerne kommer fra landsbygda. Mange tror Malala jobber for CIA. Det er USAs etterretning. Men den pakistanske regjeringen støtter henne. De er glade for prisen.

– Malala er Pakistans stolthet, sier statsminister Nawaz Sharif.

LES MER HER: – Har tatt de som skjøt Malala

Også iransk TV stilte spørsmål ved at Malala får Nobels fredspris.

– Malala er bare 17 år. Hun mener godt. Men hva har hun egentlig faktisk oppnådd? spurte journalisten Rehan Naqvi, ifølge dagbladet.no.

– Hvordan kan du si det? svarte Nobel-leder Thorbjørn Jagland. Han snakket om hvordan Malalas kamp har skapt en bevegelse.

Rehan Naqvi er norsk-pakistaner. Han jobber for en iransk TV-kanal. Han sier han selv støtter at Malala får prisen.

– Men spørsmålene mine viser hva mange tenker i Pakistan. Det var derfor jeg måtte stille dem slik, sier han.

LES MER HER: Malala får pris av EU

Kailash Satyarthi er den andre prisvinneren. De fleste støtter at 60-åringen får Nobels fredspris. Han har jobbet mot barnearbeid i mange år. Satyarthi er glad for prisen.

– Dette er en hyllest til alle de barna som fortsatt lider under slaveri, tvangsarbeid og menneskehandel, sier Satyarthi til kanalen CNN-IBN. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Malala har ikke sagt noe om fredsprisen ennå. Hun er på skolen i Birmingham i Storbritannia. Familien hennes har flyttet dit. Først klokka 17.30 snakker hun med mediene.

Mer fra Verden

På forsiden nå