Verden
Bildet viser soldater i en gate bortenfor hotellet.

Minst tre mennesker drept i gisselaksjon

Menn med våpen har tatt 170 mennesker som gisler på et hotell i hovedstaden i Mali. Minste tre skal være drept.

To væpnede menn har tatt seg inn på et Radisson Blue-hotell i sentrum av Malis hovedstad Bamako. Minste personer skal være drept. Det er 140 gjester og 30 ansatte som holdes som gisler. Det opplyser hotellet på sine nettsider.

Sikkerhetsstyrker har stormet hotellet. Rundt 80 gisler er sluppet fri, ifølge statlig TV.

Det er den militante islamistgruppen Ansar al-Dine som står bak angrepet. Det melder kanalen Al Jazeeras.

Gisseltakerne går fra etasje til etasje på hotellet. De er nå i sjuende etasje. Hotellet har 190 rom, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det er mange utenlandske turister på hotellet. Blant dem er franskmenn og en gruppe kinesere. I tillegg er seks ansatte i det tyrkiske flyselskapet Turkish Airlines på hotellet.

En gruppe menn kjørte til hotellet i en bil med diplomatskilt. De gikk inn i bygningen og opp i fjerde etasje. Det sier sikkerhetskilder til nyhetsbyrået DPA. Kilder sier til nyhetsbyrået Reuters at angriperne ropte «Allahu akbar» («Gud er størst») da de tok seg inn på hotellet.

Det norske utenriksdepartementet råder folk til ikke å reise til Bamako og resten av Mali. Det er trolig ingen nordmenn blant gislene. Norge har ikke ambassade i Mail. Det er ambassaden i Ghana som er ansvarlig for nordmenn i Mali.

– Vi holder på å undersøke dette med vår ambassade i Ghana. Det sier Rune Bjåstad til nyhetsbyrået NTB. Han er kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet.

Nordmenn som likevel har reist til Mali blir oppfordret til å registrere seg ved den norske ambassaden i Accra i Ghana.

Det er flere ofre etter skytingen. Blant dem er vektere, ansatte og gjester, ifølge avisen Jeune Afrique.

Norge gir mye bistand til Mali. Landet ligger i Vest-Afrika. Flere norske hjelpeorganisasjoner jobber i landet. Norge bidrar i dag med rundt 40 nordmenn til en styrke fra verdensorganisasjonen FN i Mali. Styrken ble opprettet i 2013.

Forsvaret har vært i kontakt med de norske som er del av fredsstyrken til verdensorganisasjonen FN. Ingen av dem er på Radisson Blu-hotellet. Det bekrefter oberstløytnant Ivar Moen.

– Alt norsk militært personell i Bamako er gjort rede for. De er ikke berørt av situasjonen. Det sier Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Verdensorganisasjonen FN fikk i mai til en fredsavtale mellom myndighetene og tuareg-separatistene i landet. Men volden mellom opprørsgrupper har fortsatt, til tross for fredsavtalen.

I august ble det tatt gisler på et hotell i byen Sévaré i Mali. Fire soldater, fem FN-arbeidere og fire angripere ble drept. Man regner med at ytterliggående islamister stod bak angrepet.

LES OGSÅ: To hoteller angrepet i Mali

Mer fra Verden

På forsiden nå