Verden

– Ingen vinner dette valget

Ingen partier vil føle seg som vinner etter valget i Sverige. Det mener politisk kommentator.

9. september er det valg i Sverige. Etter valget kan Sverigedemokraterna (SD) bli det største eller nest største partiet. Det viser flere målinger.

– Jeg tror alle partier vil føle seg som tapere etter dette valget. Ingen partier vil få gjennomført politikken sin slik de vil, sier Annie Reuterskiold til Klar Tale. Hun er politisk kommentator i Svenska Dagbladet.

SD er et parti som er kritisk til innvandring. Det ble startet av ulike rasistiske organisasjoner og partier i 1988.

– Partiet er ikke lenger et nazistparti. Men det har kommet frem at flere av politikerne fortsatt har rasistiske meninger, forteller Reuterskiold.

I 2015 søkte 163.000 personer om asyl i Sverige. De fleste som søkte asyl flyktet fra krigen i Syria. Svenske myndighetene var ikke forberedt på å ta imot så mange asylsøkere.

– Etter flyktningkrisen i 2015 ble det en stor debatt om innvandring i Sverige. Mange partier turte ikke å snakke om problemene med innvandringen. Men det gjorde SD. Partiet har hele tiden vært negative til at Sverige skal ta imot flyktninger. Partiet fikk derfor mye oppmerksomhet, sier Reuterskiold.

Om litt over to uker kan SD vinne valget. Men det betyr ikke at de kommer til å styre Sverige.

– Ingen andre partier vil samarbeide med SD. Partiet vil derfor fortsette å være i opposisjon, sier Reuterskiold.

Hun mener partiet vil møte mye motstand.

– Blir ikke SD enig med regjeringen, kan det bli nytt valg i Sverige. Da kan resultatet bli annerledes, forteller Reuterskiold.

Socialdemokraterna har vært det største partiet i Sverige siden 1932.

– Socialdemokraterna har endret sin innvandrings politikk. Noen mener det er derfor partiet har mistet velgere til blant andre SD. Andre mener  også at endringen kom for sent, sier den politiske kommentatoren.

Forrige uke tente ungdommer på over 100 biler i Sverige. Det skjedde i områder der det bor flere innvandrere. Mange menter hendelsen ville gi mer støtte til SD.

Men Reuterskiold tror ikke bilbrannene vil påvirke valget.

– Velgerne glemmer raskt. Slike branner er ikke noe nytt, sier hun.

I sommer var det flere skogbranner i Sverige. Skogbrannene startet på grunn av det tørre og varme været.

– Jeg tror skogbrannen vil påvirke valget. Mange er bekymret for klimaet. De vil derfor stemme på partier som bryr seg om klimapolitikk, sier Reuterskiold.

Siste utgave

På forsiden nå