Verden

– De ansvarlige må straffes

Flere tusen fra gruppa rohingya ble drept i Myanmar. Granskere fra FN mener dette er folkemord.

Det er ett år siden. Folk fra gruppa rohingya ble overfalt i husene sine i Myanmar. Mange forteller om overgrep og brutale drap på både barn og voksne. Minst 6.700 rohingyaer ble drept, ifølge organisasjonen Leger Uten Grenser. Det skjedde på én måned. Over 700.000 mennesker flyktet over grensa til Bangladesh. De hadde forferdelige historier å fortelle.

Granskere mener Myanmarsk militære ledere er skyldige. De må stilles til ansvar for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten, sier FN.

– Myanmars øverste generaler må etterforskes og straffes. Blant dem er forsvarssjef Min Aung Hlaing. Det sier en gruppe FN-granskere. De mener generalene er ansvarlige for folkemord i delstaten Rakhine.

Det har også vært forbrytelser mot menneskeheten og andre krigsforbrytelser. Det har skjedd Rakhine, Kachin og Shan, sier granskerne

Granskerne peker ut forsvarsjefen og fem andre generaler. De sier også at de kan komme med en enda lengre liste.

FN-granskerne har snakket med hundrevis av flyktninger fra gruppa rohingya. Gruppa er muslimer og en minoritet i Myanmar. De flyktet fra Rakhine til Bangladesh i fjor.

Granskerne har også sett på bilder tatt med satellitt. Bildene viser at 50 rohingya-landsbyer i Rakhine ble brent. Det ble gjort av soldater fra regjeringen. Alt skjedde i løpet i én måned.

FN har tidligere anklaget Myanmar for å forsøke å utslette en folkegruppe. Myanmars ledelse avviser dette. De sier soldatene har svart på angrep fra militante rohingyaer.

Rundt 720.000 rohingyaer flyktet for ett år siden over grensa til Bangladesh. Der bodde det omtrent 200.000 rohingya-flyktninger fra før. Verden lovet å hjelpe dem.

Myanmar har lovet at flyktningene kan vende tilbake til Rakhine. Men landet nekter fortsatt for at de er fra landet. De kaller dem ulovlige immigranter.

Bangladesh og Myanmar ble enige om en avtale i fjor. Da skulle flyktningene tilbake. Men FNs nødhjelpskontor advarer mot dette.

– Drap, bortføringer og nedbrenning av hjem pågår fremdeles, sa Zeid Ra'ad Al Hussein i juli. Han er FNs høykommissær for menneske-rettigheter.

Mange har skyldt på dårlig ledelse fra Aung San Suu Kyi og øvrige politiske ledere. Men de kan ikke påvirke direkte hva hæren gjør, mener granskerne. Likevel har de et ansvar for forbrytelsene, mener FN.

- Aung San Suu Kyi har verken utnyttet rollen sin som regjeringsleder eller sin autoritet. Hun har ikke bremset eller hindret det som skjedde, heter det i rapporten.

Granskerne anbefaler Sikkerhetsrådet å overføre saken til Den internasjonale straffedomstolen. Eller de kan lage en egen straffedomstol for Myanmar.