Verden

Folk får verken dra inn eller ut fra byen

Myndighetene stopper all trafikk inn og ut av byen Wuhan i Kina. Slik håper de å hindre at viruset corona sprer seg.

– Ikke reis til Wuhan. Og til dem som er i Wuhan: Vær snill og ikke forlat byen, sier Li Bin i Kinas nasjonale helsekommisjon. Det melder kanalen BBC.

Myndighetene i Kina vil at ingen skal dra inn eller ut av byen. Det er for å hindre at viruset corona sprer seg enda mer.

All trafikk med tog og fly til og fra byen stoppes. Det samme gjelder all kollektivtrafikk i byen, som busser og t-bane. Det meldte den statlige kinesiske TV-kanalen CGTN onsdag.

Ingen får lov til å forlate byen etter klokka 10 torsdag. Det skrev avisa Folkets dagblad på Twitter. Den kinesiske staten eier avisa.

Omtrent 11 millioner mennesker bor i Wuhan. Byen er hovedstad i Hubei-provinsen. Det er i den sentrale delen av Kina. Folk i byen bør unngå folkemengder, oppfordrer myndighetene.

Minst 17 personer i Kina har dødd av viruset. Det gir sykdom i lungene. Viruset kan ha smittet mennesker via dyr. Det mistenker forskere. Det kan ha skjedd på et marked i Wuhan. Der skal folk ha solgt ville dyr.

Markedet er nå stengt. Folk skal ha solgt levende rever, krokodiller, ulvevalper, salamandere og slanger. Også rotter, påfugler og pinnsvin skal ha vært til salgs.

Viruset kan også smitte mellom mennesker. Det sier Kinas nasjonale helsekommisjon. Dermed kan det også smitte dem som ikke har vært i Wuhan.

Hittil er over 570 mennesker bekreftet smittet i Kina. Viruset er også oppdaget i Japan, Thailand, Sør-Korea, Australia og USA.

Onsdag kveld holdt Verdens helse-organisasjon (WHO) krisemøte. De skulle bestemme om utbruddet er en internasjonal krise. Det skjer sjelden. Foreløpig har de ikke sagt at det er en internasjonal krise. Men WHO skal møtes igjen torsdag.

Folkehelse-instituttet i Norge følger nøye med. De sier at viruset også kan komme hit.

– Det er ventet at viruset vil spre seg videre. Vi må være forberedt på at det også kan komme smittede personer til Norge. Det sa Ragnhild Tønnessen mandag. Hun jobber i Folkehelse-instituttet.

Men Folkehelse-instituttet ber ikke folk om å la være å reise til Wuhan.

– Verken Den europeiske union (EU) eller WHO fraråder reise til Wuhan eller Kina. Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) sier at risikoen for reisende til Wuhan er moderat. Unngå kontakt med syke mennesker. Ikke besøk kjøtt- og fiskemarkeder. Og unngå kontakt med levende og døde dyr. Slik gjør du faren for å bli smittet mindre. Slik var rådet fra instituttet onsdag.

Mer fra Verden

På forsiden nå