Verden

1 av 4

Påsken feires med tomme kirker

Mange kristne tros-samfunn lar menigheten delta på høytids-messen over internett.

Første påskedag er normalt en festdag i kirken. Nå står kirkebenker i hele verden tomme. Det er på grunn av korona-viruset. Mange kristne tros-samfunn viser gudstjenesten over internett.

Verden har registrert nesten 1,8 millioner personer smittet med korona. 110.000 personer er døde. Vi vet ikke hvordan de neste ukene og månedene vil se ut.

Petersplassen i Roma var tom første påskedag. Pave Frans holdt påske-messen inne i den nesten tomme Peterskirken. Katolikker fulgte med på TV hjemmefra. I år taler ikke paven til titusener som har møtt fram på Petersplassen. Peterskirken er ikke full. Det er første gangen på flere hundre år.

– I dag går mine tanker først til det alle som er blitt direkte påvirket av korona-viruset. De syke, de som har dødd og familie-medlemmer. De som sørger over tapet av sine nære og kjære. Og som i noen tilfeller ikke engang fikk tatt farvel. Det sa paven.

Pave Frans ba om fred. Det er vanlig på påskesøndag. Han ba om en øyeblikkelig våpenhvile i verdens kriger. I tillegg ønsker han at fattige land skal få slettet gjelden sin. Mange land sliter med å ha råd til å hjelpe innbyggerne sine fordi de skylder mye penger.

Mange kristne tror Jesus ble korsfestet og begravet i Den hellige gravs kirke i Jerusalem. Her prøvde Pierbattista Pizzaballa å trøste de troende. Han er erkebiskop i kirken.

– Vi ser tegn på død og frykt overalt og over hele verden. Men vi er nødt til å se det gode og alle dem som ofrer sine liv for andre, sa han.

Noen få prester deltok i påskemessen. Det var verken pilegrimer eller salgsboder å se i gatene rundt kirken. Kirken ligger i Jerusalems gamleby.

– Påskens budskap er at livet, på tross av alt, vil seire, sa Pizzaballa.

Church of England har stengt alle sine kirker. Justin Welby er erkebiskop av Canterbury. Welby holdt påskemessen fra kjøkkenet sitt i London. Han hadde laget et alter på bordet i spisestuen.

– Velkommen til kjøkkenet i vårt hjem første påskedag. Det sa Welby i gudstjenesten.

I Norge har det også vært gudstjenester over internett denne påsken.

Mer fra Verden

På forsiden nå