Verden

– Det har vært et vilt år oppe i nord

Sjøisen i Arktis smelter voldsomt. 
Det vil påvirke både mennesker og dyr.

I områdene rundt Nordpolen finner vi Arktis. Store deler av Arktis er dekket av is. Mengden varierer gjennom året, men i år er mye smeltet bort. Sjøisen er på det nest laveste nivået som noen gang er registrert.

Nye tall viser hvor alvorlig smeltingen er. Både norske og amerikanske forskere har lagt fram tall. Dataene er litt ulike. Men begge land sier at 2020 havner på en andreplass. Bare i 2012 var isen mindre utbredt.

– Det har vært et vilt år oppe i nord, sier Mark Serreze til nyhetsbyrået AFP. Han er direktør i senteret NSIDC i USA. Han nevner både lite sjøis, heltebølger i Sibir og store skogbranner.

Det blir mindre is både på land og på vannet i Arktis. Både Arktis og resten av verden blir varmere.

Seniorforsker Lasse H. Pettersson jobber ved Nansensenteret. Han mener det er bekymringsfullt at smeltingen ikke får større oppmerksomhet. Det sa han nylig i en uttalelse.

Også han viste til heten i Sibir. Den har bidratt til at isen har smeltet voldsomt. I år er det spesielt lite is nord for kysten av Sibir og nord for Svalbard. Denne sommeren er det satt varmerekord på øygruppa.

Hva har det å si at isen smelter? Det blir bare enda varmere. Isfritt hav suger til seg mer varme fra sola. Isen klarer ikke å fryse på nytt. Oppvarmingen skjer raskere i Arktis enn andre steder. Endret klima i Arktis betyr noe for resten av verden. Blant annet fører smeltede isbreer til høyere havnivå. Også dyr vil merke at det blir mindre is. Isbjørnen er for eksempel avhengig av is for å jakte på mat. Eksperter forventer også mer ekstremt vær på grunn av endret klima.

Sjøisen minker hvert år. Det skjer i løpet av våren og sommeren. Deretter begynner sjøen å fryse til igjen. Isen er nå i ferd med å utvide seg.

På det minste var arealet med is på 3,74 millioner kvadrat-kilometer, ifølge NSIDC. Isen har blitt målt i over 40 år.

– Vi er på vei mot et Nordishav som vil være isfritt deler av året, sier Serreze.

Siste utgave

På forsiden nå