Verden

Hvem får fredsprisen?

Fredag formiddag får vi vite hvem som får Nobels fredspris. Dette er kandidatene verden har størst tro på.

Klokka 11 fredag blir det klart hvem som får årets Nobels fredspris. 318 kandidater er registrert i år. Dette er dem folk har størst tro på:

* Verdens helseorganisasjon (WHO). Organisasjonen har vært en populær kandidat i flere år. Nå har de blitt nevnt mange ganger. Ikke minst på grunn av korona-krisen i år.

* Den svenske klima-aktivisten Greta Thunberg. Hun var favoritt blant de som arrangerer veddemål i 2019. Hun er høyt oppe på listene også i år. Thunberg har fortsatt kampen i år. Til tross for korona-viruset og at reising har vært vanskelig.

* Jacinda Ardern fra New Zealand. Hun er verdens yngste kvinnelige statsminister. Hun ledet landet sitt på en spesielt god måte etter terroren i Christchurch i 2019. Hun får også skryt for måten hun leder landet under krisen med korona-viruset.

* USAs president Donald Trump. Flere har nominert ham. Blant annet for arbeidet med å bedre forholdet mellom Serbia og Kosovo. Christian Tybring-Gjedde i Fremskrittspartiet har nominert ham for «avgjørende bidrag til fredsavtalen mellom Israel og De forente arabiske emirater».

* Den saudiarabiske aktivisten Loujain al-Hathloul. Hun ble fengslet med andre kvinner i mai 2018. Det var etter å ha kjempet mot forbudet mot at kvinner får kjøre bil. Hun har fortalt om tortur som elektro-sjokk, pisking og seksuelle overgrep i fengsel.

* Bevegelsen Black Lives Matter. De har kjempet for at flere blir bevisst på rasisme i samfunnet og rasistisk vold i politiet.

* Committee to Protect Journalists (CPJ) og/eller Reportere Uten Grenser. Organisasjonene jobber for å vise hvor viktig det er med en fri og uavhengig presse.

* Den europeiske union (EU), FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), Leger Uten Grenser og andre organisasjoner. De er nominert for deres rolle i krisen med migranter i Middelhavet. Eller for annen innsats for flyktninger.

* Verdens Matvareprogram. De er nominert for arbeidet organisasjonen gjør for folk på flukt.

* Uiguren Ilham Tohti. Han er dømt til livstid i kinesisk fengsel. Han har kjempet for uigurene.

* Nathan Law. Han kjemper for demokrati i Hongkong i Kina. Han måtte nylig flykte fra Hongkong etter at en ny lov om sikkerhet ble innført.

* Den britiske naturfilm-skaperen David Attenborough

* Den sudanske aktivisten Alaa Salah. Hun har ledet protester for demokrati i hjemlandet.

* Aleksej Navalnyj. Han leder opposisjonen i Russland. I august ble han forgiftet med nervegift. Tyske myndigheter mener noen prøvde å drepe ham.

* Fawzia Koofi. Hun er politiker og aktivist i Afghanistan. Hun jobber for kvinners plass i det afghanske samfunnet. Hun har en viktig rolle i prosessen for fred i landet.

* Presidentene Moon Jae-in og Kim Jong-un. De er nominert for å ha forsøkt å lage fred mellom Nord- og Sør-Korea.

* Tarana Burke. Amerikaneren kjemper for menneske-rettigheter. Hun startet å bruke ordet Metoo i 2006. Det har senere blitt en kampanje mot seksuell trakassering.

* Arktisk råd. De er nominert for sin rolle i å bygge bro mellom øst og vest.

* Den amerikanske varsleren Edward Snowden. I 2013 avslørte han store mengde hemmelige dokumenter fra det amerikanske sikkerhets-byrået.

Kilder: PRIO, NTB arkiv, TIME, BBC, CNN og Sportsbetting