Verden

Mener det var riktig å forlate Afghanistan

USAs president Joe Biden fortalte mandag at USA fortsatt vil fokusere på kvinner og barn i Afghanistan. Men at det er riktig å hente hjem amerikanske soldater.

– Vårt oppdrag i Afghanistan var aldri å bygge en nasjon eller et demokrati. Vårt eneste mål i Afghanistan var å hindre et terrorangrep mot USA.

Det sa USAs president Joe Biden mandag kveld norsk tid. Han mener det var riktig å hente amerikanske soldater ut av landet. Til tross for at situasjonen i Afghanistan har vært kaotisk siden. Opprørs-gruppa Taliban har tatt over makten. Og folk har desperat forsøkt å forlate landet.

Biden sa at målet om å hindre angrep mot USA ble nådd da Osama bin Laden ble drept i 2011. Han var leder for terror-organisasjonen Al-Qaida.

– Det klare målet var å ta de som angrep oss i 11. september 2001. Og sikre at Al Qaida ikke kunne bruke Afghanistan som base, sa Biden.

I tillegg sa han at USA vil gjøre noe raskt om det er trengs for å hindre terror.

Han innrømmet at han var overrasket. Utviklingen i Afghanistan har skjedd fortere enn han hadde trodd. Likevel mener han det var riktig å hente hjem soldatene fra Afghanistan.

Joe Biden lovet å likevel fortsette å fokusere på kvinner og barn i Afghanistan.

– Vi skal fortsette å snakke ut om de grunnleggende rettighetene til det afghanske folk. Til kvinner og barn. Menneskerettigheter er alltid et førende prinsipp for amerikansk politikk, sa han.

Nå har USA sendt 6.000 soldater til Afghanistan, ifølge Biden. De skal hjelpe amerikansk personell og afghanere som har jobbet med USA å evakuere.

Jonas Gahr Støre er leder for Arbeiderpartiet (Ap). Han er ikke overrasket over at Biden mener det var riktig å hente hjem soldatene.

– Joe Biden har vært en av USAs største kritikere mot dette. Som visepresident under president Barack Obama var han imot og ville ha en raske uttrekning av soldatene, sier Støre til kanalen NRK.

Støre mener det må være sjokkerende for Biden å se den raske utviklingen i Afghanistan.

– Jeg mener amerikanerne gjorde feil i måten de gikk ut av Afghanistan på. Det var ingen bærekraftig stat, og det kollapset, sier han til NRK.

Siste utgave

På forsiden nå