Verden

Putin nekter for planer om angrep mot Ukraina

De siste ukene har flere land advart Russland mot å starte en krig mot Ukraina. Russlands president nekter for å ha noen planer om å gjøre det.

Flere land sier de er svært bekymret av det som skjer på grensa mellom Ukraina og Russland. Der skal det være rundt 100.000 russiske soldater. Mange tolker det som et tegn på at Russland kan ha planer om krig. Det har det vært frykt for i lang tid.

Tirsdag hadde Vladimir Putin et møte med Joe Biden. De er president i hvert sitt land. Putin i Russland, og Biden i USA. Biden har fra før advart om hva som kan skje hvis Russland starter en krig mot Ukraina.

Etter møtet snakker Putin for første gang om at mange mener at han vil invadere Ukraina.

– Russland er en fredelig stat. Det er provoserende at noen sier at vi har planer om et angrep på Ukraina, sier Putin onsdag.

Putin sier han håper Russlands behov for sikkerhet vil bli tatt på alvor i Vesten. Han har tidligere bedt om at forsvars-alliansen Nato skal slutte å ha militærøvelser i øst.

Russiske myndigheter har uttalt seg om soldatene før. Da var svaret at de bare var der for å forsvare seg mot at Ukraina skulle bli medlem av Nato. Ukraina ønsker å bli medlem, men enn så lenge virker å være langt unna å bli virkelighet.

Biden sier onsdag at USA ikke har planer om å sende soldater til Ukraina. Årsaken skal være at landet ikke er en del av Nato, ifølge Biden.

Han har kalt inn til et møte med ledere i Nato-land i Øst-Europa. Det skal være torsdag. Møtet skal handle om Ukraina og møtet Biden hadde med Putin. USA lover også at de skal bidra til sikkerhet både i Europa og i Nord-Amerika i årene som kommer.

Dmytro Kuleba er utenriksminister i Ukraina. Han sa onsdag at han trodde møtet mellom Biden og Putin bidro til å roe ned situasjonen.

Det er bare sju år siden Russland tok makta over Krim-halvøya. Fram til da hadde den vært en del av Ukraina. Russland har også støttet en gruppe øst i Ukraina siden 2014. Denne gruppa ønsker å løsrive Øst-Ukraina fra resten av landet. Mange av dem ønsker at området skal bli en del av Russland.

Eksperter er delt i om de tror det er rett å være urolig for hva som vil skje mellom Ukraina og Russland. Noen tror det hele kan ende med krig, andre tror det løser seg på annet vis.

Arne Bård Dalhaug mener det er mer frykt for krig enn hva det er noe poeng i. Han er pensjonist, men har vært general-løytnant. Han er godt kjent med konflikten. Dalhaug har nemlig vært observatør i Øst-Ukraina i tre år. Der har han fulgt med på det som skjer på oppdrag fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

– Russland har så klart mange planer for måter de kan angripe Ukraina. Hvis de ikke hadde hatt det, ville den russiske generalstaben ha gjort en dårlig jobb. Men det betyr ikke at de vil utføre planene, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Dalhaug tror en krig vil være føre til mye større tap enn det er mulig å vinne. Mange vil dø, men det kan også føre til politisk og militær krise i Russland. Det kan på sikt føre til at Putin og hans allierte ikke kan styre landet videre. Dalhaug sier at Putin ikke er kjent som en dumdristig leder. Han er derimot forsiktig. Putin gjør en ting av gangen, og ser an hvilke reaksjoner det fører til, ifølge Dalhaug.

Tatjana Stanovaja tror Putin mener alvor denne gangen. Hun er stipendiat ved tankesmia Carnegie Moscow Center.

– Putin har økt innsatsen mye. Han bløffer ikke lenger. Han er klar til å ta et desperat skritt. Det sier hun til nyhetsbyrået AFP.

Hun mener årsaken er at Ukraina jobber stadig tettere med Nato. Det fører til så stor uro i Russland at Putin føler at situasjonen er på et nytt nivå.

– En av to ting vil skje, sier Stanovaja.

– Det ene er at Nato vil garantere for at de vil beskytte Ukraina. Det andre alternativet er at Russland invaderer Ukraina, sier hun.

---

Fakta: Ukraina og Russland

  • Flere land er bekymret for om det kan bli krig mellom Ukraina og Russland.
  • Det er rundt 100.000 russiske soldater på grensa mellom landene.
  • President Joe Biden i USA og president Vladimir Putin i Russland har hatt møte om situasjonen.

---



Siste utgave

På forsiden nå